Manj denarja Zagrebu

Istra želi večjo avtonomijo

G.G.
24. 10. 2017, 16.43
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 16.52
Deli članek:

Po Evropi se je razlezel duh independizma. Zdaj tudi v Istri glasneje govorijo o večji avtonomiji.

Profimedia

Arhiv časopisa Svet24
Ivan Jakovčić

Po uspešno izvedenem referendumu o večji avtonomiji v italijanskih deželah Lombardija in Benečija, so se apetiti povečali tudi nekaterim istrskim politikom. Predsednik Istrske demokratske skupščine (IDS) Ivan Jakovčić meni, da bi se lahko po primeru Lombardije in Benečije zgledovali tudi v drugih državah v EU, še posebej na Hrvaškem.

V nasprotju z zahtevami Katalonije po samostojnosti, se omenjeni italijanski deželi zavzemata za večje pristojnosti, predvsem na področju financ in davkov. Skupaj z Emilio Romagno ustvarita 40 odstotkov italijanskega BDP, zato bi radi deželni politiki dosegli, da bi vsaj polovica pobranih davkov ostala doma.

Jakovčić razmišlja, da bi bilo v okviru hrvaške zakonodaje na referendumu smelo vprašati prebivalce, konkretno Istrane, če bi si želeli večjo avtonomijo, če bi želeli ublažiti “davčni primež Zagreba”. Po njegovi oceni bi se okoli 80 odstotkov prebivalstva odločilo za večjo avtonomijo regije Istre, za samostojno državo Istro pa nikakor ne bi dosegli polovice. Po eni od študij, s katerimi razpolagajo istrski politiki, Istra vsako leto v državno malho prispeva okoli 100 milijonov evrov.

Skratka, Jakovčić in njegovi somišljeniki ne želijo samostojne Istre, ampak decentralizacijo, Istro z večjo finančno samostojnostjo, z večjim nadzorom nad pobranimi davki.