Slivniško Pohorje

Jože po mamini smrti končal v zaporu

Gabrijel Toplak
24. 10. 2017, 19.50
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 20.11
Deli članek:

Ovetnik Silvo Godič je predlagal, da bi obtoženi Jože Klinc kazen odslužil z delom v splošno korist oziroma tako imenovanim vikend zaporom. Sodišče za predlog ni imelo posluha.

Arhiv Svet24
V ozadju spora naj bi bila tudi njegova spolna usmerjenost.

Jože Klinc, ki mu okrožni državni tožilec Darko Simonič očita povzročitev posebno hude poškodbe, zaradi katere je njegova mama, Veronika Klinc s Slivniškega Pohorja, umrla, je v zaporu. Nič ni pomagalo, da je z odvetnikom Silvom Godičem predlagal sodišču, da bi kazen odslužil z delom v splošno korist oziroma drugo alternativno obliko prestajanja kazni ali vikend zaporom.

Arhiv Svet24
Tragedija se je zgodila v gostišču na Slivniškem Pohorju.

V postopku se je kot oškodovanka prijavila sestra obtoženega Darja Klinc, a je sodišče v tem primeru prepoznalo materialne interese in jo z zahtevkom 19.000 evrov napotilo na pravdo.

ŽELELA ALTERNATIVNO OBLIKO

Zapletati se je začelo že pri izreku kazni na prvi stopnji, ko je sodišče Klinca obsodilo na leto dni zapora. Simonič, ki je zanj predlagal tri leta zapora, se je zoper odločitev prvostopenjskega sodišča pritožil. A mu sodniki Višjega sodišča v Mariboru niso sledili in so ocenili, da je za Klinca primerna kazen eno leto zapora. In obsojenčev odvetnik je prav zato, ker kazen ni bila višja kot dve leti zapora in to dopušča tudi zakon, zaprosil za alternativno obliko prestajanja kazni. O njegovem predlogu je odločala okrožna sodnica Tanja Rot, sicer predsednica senata, ki je Klincu tudi sodila. A predlog za prestajanje kazni z delom v splošno korist zavrnila in odredila tako imenovani vikend zapor. Tožilec Simonič je protestiral proti višini izrečene kazni in temu, da bi Klinc kazen prestajal le ob vikendih, zato odločitev ni postala pravnomočna. »Prisluhnili« so mu višji sodniki in 27. septembra sledili pritožbi tožilstva, s čimer so zavrnili predlog obrambe za izvršitev kazni z vikend zaporom.

Gabrijel Toplak
Na stopnišču je še istega dne v spomin na pokojno gorela sveča.

Gabrijel Toplak
Po tragediji je bilo gostišče nekaj časa zaprto.

DEJANJE VES ČAS OBŽALOVAL

Tragedija se je zgodila 15. marca lani, ko naj bi se sin in mati zvečer sprla. Tožilstvo je bilo prepričano, da je bilo dejanje storjeno na mah, saj naj bi bila mati sina s hudimi žalitvami močno razdražila. Klinc je materino tragično smrt na sodišču ves čas obžaloval, zato se ni sprijaznil z navedbami v obtožnici. Zatrjeval je, da se je materi najhujše zgodilo zaradi nesrečnega naključja.