Medsosedski spor

Sosed mu je s fekalijami "na črno" polnil greznico

Gabrijel Toplak
9. 9. 2017, 19.50
Deli članek:

Lenart Leopold Matjašič je prepričan, da gre za hud poseg v tujo lastnino in razvrednotenje njegove parcele, soseda Vida Roškar pa, da je bil takšen dogovor.

Gabrijel Toplak
Po mnenju Matjašiča bi morali sosedje bolj skrbeti tudi za ciprese, ki določajo mejo.

Štiriinosemdesetletni Leopold Matjašič iz Lenarta v Slovenskih goricah se je upokojil že leta 1994 in je mislil, da bosta lahko s takrat še živečo ženo uživala jesen življenja v svoji hiši, ki sta si jo zgradila leta 1983, a jima je življenje, kot je dejal za Novice Svet24, »pokvaril« najbližji sosed.

Gabrijel Toplak
Med hišama res ni veliko prostora.

KOPAL JE DVA DNEVA

»Za gradnjo hiše sva se oba odločila isto leto. V tistem času sem bil res še veliko službeno odsoten in sosed mi je celo predlagal, da med parcelama ne bi delala ograje, češ da bi se raje dobro razumeli. In očitno je izkoristil mojo dobroto. Z gradnjo sem bil tako daleč, da sem si zgradil dvoprekatno greznico, sosed pa je svoje fekalije, ne da bi koga vprašal, s cevjo napeljal v mojo greznico. Tega takrat še nisem vedel, saj sta bili parceli precej razkopani,« razlaga Matjašič.

Gabrijel Toplak
»Ugotovil sem, da sem 30 let plačeval za sosedove fekalije.«

Uradni list

Po zakonu mora investitor za gradnjo greznice pridobiti ustrezno dovoljenje. Uporabniki pa morajo (po potrebi ali najmanj enkrat letno) zagotoviti redno čiščenje in vzdrževanje objektov.

Nekega dne, ko je posumil, da bi se to res lahko zgodilo, pa je na svoji parceli začel izkopavati. Že v dveh dneh je ugotovil, pravi, da je plastična cev v njegovo kanalizacijo speljana iz sosedove hiše. »Bil sem presenečen in obenem razburjen. Vse skupaj sem tudi fotografiral. Po dobrih 30 letih sem namreč nenadoma odkril, da ves ta čas plačujem še za sosedove fekalije. Seveda sem zadevo želel rešiti na licu mesta, a me je žena prepričala, naj ne storim ničesar. Vsaj dotlej ne, dokler bo živa. Iz ljubezni sem ji to obljubil in rekel: Danica ne boj se, nikomur ne bom ničesar naredil. Vseeno sem ji dejal, da bom, če bom živel dlje od nje, ukrepal po svoje. In to se je letos januarja tudi zgodilo. Po njeni smrti sem odšel do sosede ter jo seznanil s svojimi ugotovitvami,« se spominja sogovornik. Ta pa ga je, dodaja Matjašič, obtožila napada, a je kljub temu že dva dneva pozneje na sosedovi zemlji opazil delavca, ki je začel kopati. »Fekalije naj bi sosedi naposled vendarle imeli napeljane v mestno kanalizacijo, vendar sem o dogodku obvestil tudi vse pristojne službe,« zaključuje Matjašič.

Gabrijel Toplak
V zemlji tik ob hiši naj bi imeli zdaj sosedje svoj objekt za odpadne vode.

DOGOVOR MED OBEMA MOŠKIMA

Soseda Vida Roškar pravi, da nima več energije, da bi se s tem še ukvarjala. »Pravkar sem dobila sporočilo od zdravnice, da moram v bolnišnico. Stanje je resno, imam tudi hudo bolno hčer,« je začela pogovor in na vprašanje, ali so bile njihove fekalije res napeljane v sosedovo greznico, odgovorila: »To zadeva njega in mojega bivšega moža. Kolikor vem, sta se dogovorila, da imamo skupno greznico. Tja smo prej imeli speljane že meteorne vode. Gospod sosed trosi neresnice. Vprašajte tukajšnje stanovalce, kakšen človek je. V svojem domu se ne počutim več varne.«