Svet

Orkan Irma sicer oslabel, a to ne zmanjšuje nevarnosti

K.M.
9. 9. 2017, 18.03
Posodobljeno: 9. 9. 2017, 18.04
Deli članek:

Orkan Irma je danes na svoji poti čez Kubo izgubil na moči, vendar meteorologi opozarjajo, da se lahko orkan do Floride ponovno okrepi. Veter zdaj dosega hitrost 215 kilometrov na uro.

Profimedia

Na Floridi so razmere napete. Ljudje so razgrabili vse, kar je bilo na prodaj v trgovinah, pred bencinskimi črpalkami so dolge vrste, posamezniki pa v prepirih včasih obračunajo tudi s strelnim orožjem. Ljudje v večini sicer upoštevajo ukaz o evakuaciji in avtocesti 95 ter 75 sta proti severu nabito polni. 

"Če vam je bilo naročena evakuacija, morate oditi takoj zdaj. Ne čakajte. Evakuirajte se. Ne nocoj, ne čez eno uro. Oditi morate zdaj. Če ste v naročeni coni, odidite. Zapomnite si. Ko nas bo nevihta dosegla, vam ne bodo morali več pomagati. Gre za življenjsko neverno nevihto, ki je naša država še ni doživela," je na tiskovni konferenci povedal guverner Floride, Rick Scott.

Profimedia
Stanje na Kubi.

V notranjosti Floride sicer odpirajo zavetišča za pričakovan naval beguncev, na otočju Keys in na zahodni obali juga Floride pa pričakujejo, da bo Irma povzročila med dva do štiri metra visoke valove. 5,6 milijonov prebivalcev je že zapustilo svoje domove, 25 000 gospodinjstev pa je že brez elektrike. Irma naj bi obalo Floride v vsej svoji moči dosegla v noči iz sobote na nedeljo, oziroma v zgodnjih nedeljskih jutranjih urah. Pričakujejo, da bo najprej dosegla južno obalo Floride, koralni del Florida Key in nato svojo pot nadaljevala proti jugozahodni obali proti območju Tampa Bay.