Mobilna verzija
15:38 23. junij 2018

Okrepite telo za boj z okužbo in drisko

ud
0

Če ne skrbite za svoj imunski sistem, jejte vsaj jogurt. Z njim že stoletja odganjajo bolezni, saj ubija in onesposablja bakterije, pospeši dejavnost ubijalskih celic in nastajanje protiteles.

ura

Foto: profimedia

REDNO UŽIVANJE
Bakterijske kulture iz jogurta v črevesju ne preživijo dolgo, zato občasno uživanje jogurta nima takega terapevtskega učinka kot redno uživanje.

Mnogim raziskovalcem je uspelo dokazati, da ima jogurt takšen zdravilni učinek kot antibiotiki.

Žive bakterije
Vsak jogurt ima visoko prehransko vrednost, vsi mlečni izdelki so denimo bogati s kalcijem, toda samo jogurt, ki vsebuje žive bakterijske kulture, učinkuje vsestransko zdravilno. Živ jogurt ni toplotno obdelan, pripravljen je z gojenjem bakterij v mleku. Še posebej pomembna je kultura Lactobacillus acidophilus, zato se je na trgovskih policah pametno ozreti po tako imenovanih probiotičnih izdelkih, z malo maščobe, naravnih ali z dodatkom sadja.

jogurt

Uživanje jogurta je priporočljivo ob obremenitvah zaradi stresa. Foto: Profimedia

Zoper drisko in gripo

ZAŠČITA
Za zaščito proti nekaterim škodljivim bakterijam, ki so v našem telesu ves čas »na preži«, okužba z njimi pa po navadi izbruhne ob padcu odpornosti, pojejte 225 mililitrov jogurta na dan.

Redno uživanje jogurta zmanjša ogroženost z gastroenteritisom in vaginalnimi vnetji. Nekatere vrste bakterij iz jogurta se postavijo po robu bakterijam, ki povzročajo zastrupitve s hrano, okužbe sečnih poti in nekatere oblike čira na želodcu. Jogurt pospeši okrevanje po driski. V kliničnih poskusih so otroci, ki so okrevali po driski, jedli jogurt. V treh dneh jih je brez antibiotikov okrevalo dvakrat toliko kot v skupini, ki je dobivala samo antibiotike. Jogurt pomaga obnoviti črevesno mikrofloro, kar z drugimi besedami pomeni, da okrepi sposobnost telesa za boj z okužbo in drisko. Živ jogurt, pripravljen s kulturo Lactobacillus adicophilus, spodbuja telesne celice, ki se bojujejo proti škodljivim bakterijam, pa tudi izločanje interferona gama, snovi s protivirusnim delovanjem. Jogurt omili stranske učinke antibiotikov.

jogurt

Uživanje jogurta je priporočljivo ob obremenitvah zaradi stresa. Foto: Profimedia

Napitki iz jogurta

Živ kefir, kumis in yakult so mlečne pijače z bakterijsko kulturo in enakimi terapevtskimi učinki, vendar so manj uporabne pri kuhanju. Jogurt je odličen dodatek juham in omakam, vendar ga raje dodajte tik pred serviranjem, da ne uničite koristne kulture. Navadni jogurt začinite s semeni kumine in sladkim sadjem.

Vaš prispevek