Predsedniške volitve

Stranka SDS določila kandidatko za volitve

K.M./STA
9. 9. 2017, 17.23
Posodobljeno: 9. 9. 2017, 17.35
Deli članek:

Kandidatka največje opozicijske stranke SDS na predsedniških volitvah bo evropska poslanka Romana Tomc.

Romana Tomc

Njeno kandidaturo je danes tudi uradno potrdil svet stranke. Kot so sporočili iz SDS, je Tomčeva po potrditvi povedala, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka, saj položaj predsednika države jemlje zelo resno in odgovorno.

Evropska poslanka Romana Tomc je bila tudi poslanka SDS ter podpredsednica državnega zbora. V letu 2014 je bila tudi podpredsednica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

"Odločitev za kandidaturo ni bila lahka, ker položaj predsednika države jemljem zelo resno in odgovorno. Zahvaljujem se za zaupanje in podporo vsem, ki so me pri tej odločitvi podprli in spodbujali. Želim ostati trdno na tleh in ne obljubljati stvari, ki jih ne morem izpolniti. To je moj slog, ki ga ne mislim spreminjati," je poudarila Tomčeva. Kandidatka verjame, da državljani za svojega predsednika želijo predvsem zanesljivega, dostojanstvenega in odločnega predsednika oziroma predsednico. "To je tisto, kar lahko obljubim brez oklevanja," je dodala.

V SDS so imeli evidentiranih 12 kandidatov, med možnimi imeni pa se je največkrat omenjalo ravno Tomčevo.

Strankarska ekipa kandidatov, ki se bodo pomerili v predsedniški tekmi, je tako zdaj bolj ali manj znana. SMC bo kandidirala z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, NSi s predsednico Ljudmilo Novak, SD pa je v tekmi za nov mandat podprla predsednika republike Boruta Pahorja. DeSUS naj bi o podpori kateremu od kandidatov odločila v torek, odločitev je pričakovati še v Levici.