Predvolilni čas

Koalicija, ki obstaja samo še na papirju

lt
27. 5. 2017, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Manjši koalicijski partnerici napovedujeta vročo jesen. Dogovori menda obstajajo samo še na papirju, vsi pa že v pripravah na parlamentarne volitve, ki bodo predvidoma naslednjega junija. Kaj menijo politični analitiki?

STA
Relativni zmagovalec volitev je trenutno Janez Janša, vendar bo brez koalicijskih partnerjev obsojen na opozicijo.

Pravijo, da ena lastovka še ne prinese pomladi, nekaj političnih analitikov pa je že dovolj za predčasne volitve. Naša sogovorca jih za zdaj še ne predvidevata, saj je vladajoča koalicija udobno nameščena v svojih stolčkih. Stranka modernega centra pa kot največja koalicijska partnerica na volitvah javnega mnenja dosega preslabe rezultate, da bi predčasno upala na volitve.

Permanentna kampanja

Rad imam grosuplje
Patricija Šašek ocenjuje, da je koalicija v krizi, a da bo obstala zaradi tihega dogovora z opozicijo.

Samozavestni Židan
IŠČE KOALICIJSKE PARTNERJE
Na levici se o dogovorih za zdaj samo šepeta. Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan je sicer pred tedni napovedal, da ima energijo in elan prevzeti mesto mandatarja. Spogledoval naj bi se s koalicijo Združena levica, ki se bo po napovedih junija združila v stranko Levica.

»Ves mandat Cerarjeve vlade imamo občutek, da bodo vsak čas potrebne predčasne volitve. Za to je krivo dejstvo, da imamo na čelu stranko, ki se ne ravna po ideološkem kompasu in ki ji še vedno ni uspelo zgraditi prepoznavnega političnega DNK,« meni komunikacijska strateginja Patricija Šašek.

»Politika se je namreč znašla v eni najhujših kriz do zdaj, saj koalicija ni stabilna, čeprav bo zdržala do konca v imenu politične stabilnosti. Tudi po zaslugi tihega dogovora z opozicijo,« dodaja Šaškova.

Politični analitik Sebastjan Jeretič izpostavlja, da smo v neki fazi permanentne kampanje do konca mandata: »Za predčasne parlamentarne volitve je malo možnosti, saj je večina koalicijskih partnerjev lepo prilepljena na fotelje. Imamo tak ustavni sistem, da je težko pospešiti predčasne volitve, razen če se 'poklopi' vrsta negativnih momentov, kot je na primer odločitev arbitražnega sodišča ali referendum o drugem tiru. Sicer menim, da se ekipa ne bo odpovedala mandatu, čeprav je koalicija v razpadanju, in do konca mandata ne moremo pričakovati kakšnih resnih zakonskih rešitev.«

Lakmusov test za državnozborske volitve bodo torej volitve predsednika republike, na katerih velja splošna volilna pravica. Glasovi se bodo prešteli tudi na volitvah v državni svet, kamor bodo s posebno volilno pravico predstavnike izvolile različne strukture.

Volivci nad levico razočarani

VROČA JESEN
Predsednik Desusa Karl Erjavec napoveduje vročo jesen, če se stranka SMC ne bo zganila glede demografskega sklada, ustanovitvi katerega se je zavezala z koalicijsko pogodbo. Desus ima pri tem polno podporo stranke SD.

»Na levi bo v tem letu najbolj bistveno vprašanje, kdo bo alternativa JJ. Kandidati iz obstoječe ponudbe so Cerar, Židan, Erjavec. Čaka se na Jankovića, ki bo svojo odločitev javil v zadnjem trenutku. Glede na razmerje moči ima Dejan Židan prednost pred Mirom Cerarjem. Težko pa pričakujem novo evforijo, saj menim, da so volivci razočarani nad levico. Vendar pri tem SD ostaja najmočnejša stranka z najmočnejšo mrežo,« poudarja Jeretič.

»Trenja na obeh polih imajo skupen imenovalec – nagovarjajo namreč volivce sredine, ki bodo, če se bodo aktivirali, odločili volitve. Prav zaradi tega ne izključujem možnosti povezovanja strank z obeh polov,« po drugi strani meni Šaškova.

Desnica se mora utrditi

Bobo
Jeretič meni, da je koaliciji preveč udobno v fotelju, da bi predčasno razpadla.

»Na desnici bo bolj pomembno od zmage SDS to, katere druge stranke bodo prestopile prag. Če se bosta v parlament vrnili Slovenska ljudska stranka in Slovenska nacionalna stranka ter bo prag prestopilo še Gibanje za otroke in družine, tedaj bo imel Janša možnost tvoriti koalicijo in doseči več od le relativne zmage na volitvah,« Jeretič naslavlja napovedi desne fronte. Med ostalim je namreč predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič javno napovedal, da je s svojo stranko pripravljen sodelovati v desni koaliciji.