PARTNERJA TUDI V KRIMINALU

S sekiro proti lastniku

J. Ambrožič, Dolenjski list
27. 5. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Odpeljala sta kovinske stopnice in nekaj drugih predmetov. Krivdo sta priznala, on si je prislužil zapor, ona pa denarno kazen.

J. A.
Z Lucijo Brajdič in Maksom Kovačičem je bila tudi njuna najmlajša hčerka.

Maks Kovačič in njegova partnerica Lucija Brajdič iz krškega romskega naselja Kerinov Grm sta bolj slab vzgled svojim osmim otrokom. On je na prestajanju več kot 10-letne zaporne kazni, ona pa v hišnem zaporu. Pred kratkim sta bila skupaj vabljena na obravnavo na krškem sodišču.

Njega je pripeljal pravosodni policist z Doba, ona je prišla od doma in s seboj pripeljala živahno najmlajšo hčerko, staro leto in pol, ki je popestrila siceršnjo rutino v sodni dvorani. Par ima štiri polnoletne in štiri mladoletne otroke, dva sinova sta v zaporu, dva otroka sta šoloobvezna. Kovačič z delom v zaporu zasluži 70 evrov, Lucija prejema okoli 540 evrov socialne pomoči.

Z njima otrok

Brajdičeva in Kovačič iz romskega naselja Kerinov Grm sta redni stranki na krškem sodišču.

Državni tožilec Bogdan Matjašič je predstavil obtožnico, ki pravi, da sta se Kovačič in Brajdičeva septembra 2014 zjutraj s kombijem pripeljala do zidanice v Gorenji Pirošici, z njima je bil še eden od mladoletnih otrok. Odmontirala sta kovinske stopnice in jih zložila v kombi, pa tudi druge kovinske predmete.

Ker kombija ni bilo mogoče obrniti, je Kovačič peljal vzvratno proti glavni cesti, takrat pa se je s kolesom pripeljal lastnik zidanice. Ker je ugotovil, kaj se dogaja, je odprl zadnja vrata in iz kombija potegnil nekaj stvari, s telefonom je posnel tudi registrsko tablico.

Vzel sekiro

ODIGRALA POZITIVNO VLOGO Tožilec je dejal, da je Lucija Brajdiče v tem primeru odigrala pozitivno vlogo, saj je mirila partnerja, zato je zanjo predlagal le denarno kazen.

V tistem je po tožilčevih besedah Kovačič kombi ustavil, izstopil in s sekiro v roki odkorakal proti lastniku. »Ta se je umikal in pri tem padel ter si poškodoval hrbtenico. Lucija je kričala in mirila Maksa, kar so slišali sosedi, ki so nato pritekli na pomoč,« je dejal in dodal, da sta potem pobegnila.

Na sodišče je prišel tudi lastnik, ki je bil v vlogi oškodovanca. »Ker sta mi ukradla železne stopnice, sem naredil betonske. Zaradi padca me boli hrbtenica, zato ne morem več kolesariti,« je potarnal in prijavil za 200 evrov škode na račun ukradenih predmetov. Priznal je, da se je kar ustrašil, ko je Maks trikrat zamahnil s sekiro proti njemu, in dodal, da je vesel, da je bila tam Lucija, ki ga je ustavila.

Maksu eno leto zapora

Oba sta krivdo priznala. V predlogu za izrek kazni je tožilec opozoril, da je Brajdičeva odigrala pozitivno vlogo, saj je mirila partnerja, zato je zanjo predlagal le denarno kazen, za Kovačiča pa eno leto zapora.

Sodnik Gojmir Pešec je Brajdičevi izrekel le denarno kazen 400 evrov, plačati mora še 200 evrov škode lastniku zidanice, Kovačič pa si je prislužil eno leto zapora. Ker je v zaporu, kjer prestaja 10 let in pet mesecev zapora, je sodnik kazni združil in povedal, da se bo njegovo skupno bivanje za zapahi podaljšalo na 11 let in štiri mesece.