Turčija

Erdogan prepovedal poimenovanje športnih stadionov z besedo 'arena'

STA/B.K.
26. 5. 2017, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je pred začetkom muslimanskega postnega meseca ramazan odločil za ukrep, s katerim je neposredno posegel tudi na področje športa in športnih prireditev v Turčiji. Erdogan je tako z v petek izdanim odlokom prepovedal uporabo besede arena za označevanje športnih prizorišč.

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan z ženo pri molitvi.

Za prepoved poimenovanja športnih prizorišč z besedo arena se je odločil, ker beseda arena izhaja iz latinščine in antičnega Rima, kjer so jo uporabljali za označevanje prostora, v katerih so potekali boji gladiatorjev in so se ljudje borili za svoja lastna življenja, so odločitev turškega predsednika povzele tiskovne agencije.

"Sem proti arenam. Saj veste, kaj so počeli v arenah? V arenah so ljudi napadale in razkosavale živali. Od ministra sem zahteval, da odstrani ime arena s stadionov. V turščini ne obstaja takšen izraz," je dejal Erdogan, ki je svojo odločitev predstavil v govoru novim imamom, verskim vodjem, diplomantom islamske visoke šole Imam Hatip. Turški predsednik je že izdal ukaz in pristojnemu ministrstvu za šport naročil, da ga nemudoma izvrši ter ukaže odstranitev besede arena iz imen vseh športnih stadionov v Turčiji.