Novi dokazi

Motiv za zločin bila izterjava dolga

Gabrijel Toplak
26. 5. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Obtoženi se brani, da ga takrat ni bilo v Srbiji, saj je pobegnil v Slovenijo, ker je zaradi sovraštva do orožja dezertiral iz vojske.

Gabrijel Toplak
Tožilstvo je na predobravnavnem naroku za Žlendra predlagalo 18 let zapora.

Če je še pred dnevi kazalo, da bo sodnica Andreja Lukeš ponovno sojenje Alexandru Žlendru, obtoženemu napeljevanja k trojnemu umoru v Srbiji, hitreje končala, se je tudi včeraj izkazalo, da temu res ne bo tako.

Napake v prevodu

SRBIJA
Radovan Joksić je s pištolo škorpijon v stanovanju prizadejal smrtne rane takrat 37-letnemu podjetniku Nebojši Salatiću, njegovi 23-letni partnerici in 17-letnemu nečaku.

Obtoženi nasprotuje branju izpovedi že zaslišanih prič na sodišču, prav tako se ne strinja z branjem izpovedbe ključne priče Radovana Joksića, s katerim se je soočil prek videokonference. »Branje izpovedbe kronske priče za obtoženega ne pride v poštev. Nastale so napake v prevodu iz srbskega v slovenski jezik. Obstajata dva prevoda, ki nista identična, in moj klient se je odločil, da želi pred predlogom za ponovno soočenje z Jokićem pogledati še posnetek videokonference,« pa poudarja Tanja Kompara, Žlendrova odvetnica. Ker videoposnetka ni v kazenskem spisu, mora sodišče zanj zaprositi prek pravosodnega ministrstva.

Najprej mednarodna tiralica

Žlender naj bi bil vpleten v trojni umor, ki se je zgodil 9. oktobra 1993 v Beogradu. Radovan Joksić je pred skoraj četrt stoletja s pištolo škorpijon v stanovanju ustrelil takrat 37-letnega podjetnika Nebojšo Salatića, njegovo 23-letno partnerico in 17-letnega nečaka. Srbska policija je kot prvega prijela prav Joksića iz Zemuna, ki je v preiskavi priznal sostorilstvo. Policistom je dejal, da so ga spremljali Nebojša Titelc, Aleksander Stanković in Alexander Žlender. Salatića so v Srbiji obsodili na 40 let zapora, Titelca in Stankovića pa v ponovnem sojenju oprostili. Za Žlendrom so policisti leta 2002 razpisali mednarodno tiralico in ga šele septembra 2011 odkrili v Bistrici ob Dravi. Mariborsko tožilstvo je zaprosilo, da kazenski primer prevzame Slovenija, kar se je tudi zgodilo.

Dokazi in obdukcijski zapisnik

Lukeševa se je včeraj odločila za branje listinskih dokazov. Med njimi tudi izjavo Aleksandra Stankovića iz leta 1995, v kateri je policiji povedal, da je Rašo, kot so klicali Joksića, omenjal, da bo nekega petka s pomočjo pištole dobil denar nazaj, drugače jih bo pač vse pobil. Spomnil se je še, da je v stanovanju v Fruškogorski ulici videl tri ubite osebe, pa tudi Raša, ki je odprl hladilnik in si iz njega vzel hrano ter jo tam pojedel. Stanković naj bi v tistem trenutku mislil le na to, kako se bo izvlekel. Obdukcijski zapisnik Salatića pa jasno priča, da je umrl nasilne smrti ob uporabi projektila. Imel je tudi globoko rano nad obrvjo ter raztrgano arterijo.