Vrhnika

Prehranski inšpektorji prepovedali pašo v bližnji okolici Kemisa

STA/B.K.
26. 5. 2017, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Uprava za varno hrano je danes predstavila rezultate analize vzorcev krme in solate po požaru v vrhniškem Kemisu.

STA
Požar v tovarni Kemis.

Vsi vzorci solate so skladni s predpisi, le en vzorec krme neposredno ob Kemisu ni, zato so inšpektorji v okolici Kemisa začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, sena in silaže, so povedali na srečanju s Vrhničani.

Ključni razlog, zakaj rezultatov analize ni bilo prej, je bilo pomanjkanje podatkov, kaj natančno je v Kemisu gorelo. Zato niso mogli vedeti, katera onesnaževala ali nevarne snovi iskati v odvzetih vzorcih. Kot je povedal Jernej Drofenik iz urada za varno hrano, so vzorčili travo, solato in zemljo na kmetijskih površinah na območju, kjer je šel dim ob požaru.

Analizirali so pet vzorcev trave in dva vzorca solate, analiza petih vzorcev zemlje s kmetijskih površin pa še traja. Rezultati bodo znani v začetku prihodnjega tedna. Solato in travo je uprava za varno hrano vzorčila, ker sta to trenutno najbolj dostopna hrana in krma na prizadetem območju in ker imata vzorca glede na svojo maso največjo površino onesnaženja.

STA

Vzorec solate ob avtocesti je vseboval težke kovine pod mejno vrednostjo, dioksini in furani so sicer bili prisotni, a pod mejami, pesticidov pa niso našli. V vzorcu trave iz neposredne bližine pogorišča pa so našli nevarne dioksine in furane nad mejno vrednostjo. Inšpektorji so zato v okolici Kemisa, okoli neskladnega vzorca trave, v radiju 1600 metrov začasno prepovedali pašo in uporabo trave za krmljenje, sena in silaže. Dokler ne dobijo vseh rezultatov analiz, naj prebivalci sadja in zelenjave z vrtov na omenjenem območju ne uporabljajo.

Vsi ostali rezultati vzorcev trave pa so bili po do zdaj analiziranih parametrih skladni.

Uprava za varno hrano se je v aktivnosti vključila na lastno pobudo, in sicer zaradi sumov o možnem onesnaženju hrane in krme.