Trump

Nemčiji je zagrozil z uvoznimi tarifami za prodajo avtomobilov v ZDA

B.K.
26. 5. 2017, 17.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Med sestanko z voditelji Evropske unije je Trump zagrozil, da bo omejil nemški izvoz v ZDA z dvigom tarif na uvoz avtomobilov.

Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump.

Med četrtkovim obiskom Bruslja je predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump voditeljem Evropske unije potarnal, da nemčija ne igra po pravilih igre.

“Nemci so slabi, zelo slabi,” je dejal Trump po poročanju nemških medijev. “Samo poglejte milijone avtomobilov, ki jih prodajajo v ZDA. Grozno! To bomo ustavili!”

Trump je po poročanju medijev med sestankom s predsednikoma Evropske komisije in Evropskega sveta Jeanom Claudom Junckerjem in Donaldom Tuskom poudaril, da je znižanje ameriškega deficita zanj prioriteta.

Juncker naj bi Nemčijo branil z argumentacijo, da je prosta trgovina dobra za vse.

Samo v letu 2016 je sicer Nemčija izvozila za 253 milijard evrov več proizvodov, kot jih je uvozila, z ZDA pa ima trenutno 64 milijard ameriških dolarjev trgovinskega presežka.

“Podjetju BMW bi povedal, da če nameravajo graditi tovarno v Mehiki in nato prodati avtomobile v ZDA, brez da bi plačali 35-odstotni davek, lahko na to kar pozabijo,” je sicer že januarja Trump povedal za nemški časnik Bild.