Iščejo odgovore

Detece naj bi umrlo zaradi podhladitve

pk
26. 5. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ne samo Tržačane, tudi širšo javnost, je pretresla zgodba izpred dobrih dveh tednov, ko so pred enim od blokov našli zapuščenega novorojenčka. Rodila ga je najstnica.

Gazzettino
Deklico je na na vrtu enega od tržaških blokov našla domačinka, ki se je tam sprehajala s psom.

Na vrtu večstanovanjske stavbe v ulici Costalunga v Trstu je v nedeljo popoldne, 7. maja, sprehajalka našla novorojenčka, položenega v plastično nakupovalno vrečko.

Takoj je poklicala policijo in reševalce. Slednji so prezgodaj rojeno deklico nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so se na vso moč trudili, da bi jo rešili. Žal se ni izšlo. Skrušeni so zvečer sporočili, da deklica ni preživela. Odrejena je bila obdukcija, ki bo prinesla pomembne odgovore za razrešitev mnogih ugank v tragični zgodbi, ki jo policija še vedno intenzivno preiskuje.

Jo je vrgla ali spustila

Ovadba
Šestnajstletno dekle, ki je otroka zavrglo, je osumljeno uboja, in ne detomora. Za zdaj je najstnica še vedno v bolnišnici. Pregledal jo bo psihiatrični izvedenec.

Spomnimo, da je deklico rodila 16-letna domačinka. Po njenem pričevanju niti sama ni vedela, da je noseča. Mnogo prezgodaj naj bi rodila kar v domači kopalnici, njeni starši pa menda niti posumili niso, kaj se dogaja. Tudi za nosečnost svoje hčere naj ne bi vedeli. Ker je najstnica mislila, da je rodila mrtvega otroka, ga je golega in ovitega v popkovino odložila v vrečko in domnevno skozi okno štiri metre globoko po vrvi spustila na vrt za blokom. Ali je deklica na vrtu ležala, ker jo je njena mati spustila po vrvi, še ni jasno, nekateri domnevajo, da jo novorojenčico kar vrgla skozi okno, pri čemer bi lahko detece pridobilo poškodbe, ki bi lahko bile zanj usodne.

Profimedia
Za življenje prezgodaj rojene punčke so se reševalci trudili več ur (fotografija je simbolična).

Kaj je imela na glavi

Vprašanji, s katerima se preiskovalci najbolj ukvarjajo, sta, zakaj je 16-letnica zavrgla otroka in ali je morda na njeno odločitev, da to stori, kdo vplival. Bistveno vprašanje, na katerega poskušajo dobiti odgovor, pa je, zakaj je detece umrlo. Je bila za to kriva podhladitev ali morda poškodbe, ki bi jih lahko dobila ob padcu, če jo je mamica na vrt iz stanovanja res vrgla kar skozi okno.

Preiskovalce je namreč zmedla kri, ki jo je imelo dekletce na glavi, vendar se je pozneje izkazalo, da ni bila posledica poškodbe, ampak od poroda. Neuradno se je namreč razvedelo, da naj bi obdukcija pokazala, da malčica ni imela poškodb, pač pa je umrla zaradi podhladitve.