Spodleteli bančni rop

Ropal pijan in »zadet«

ss
27. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Marku Zupancu, obtoženemu bančnega ropa.

arhiv Svet24
Marko Zupanec, med svojimi znan kot Mare.

Marko Zupanec je bil novembra 2011 obsojen na osem let zapora zaradi uboja Gafija, ta ga je izsiljeval, sodba pa je prestala tudi rešeto višjega sodišča.

Obtoženi je pred leti že nastopal na straneh črnih kronik, ko je na ljubljanskem Viču izsiljevalcu Gafiju poslal štiri krogle v hrbet.

Zaradi vzornega vedenja je zapor lahko zapustil že po dobrih petih letih odslužene kazni. Konec decembra lani pa je po navedbah tožilstva, še v času pogojnega odpusta, oropal banko v Ljubljani in se tako spet znašel v priporu. V obtožnici beremo, da je 28. decembra lani Zupanec poslovalnico Banke Koper v Tehnološkem parku Ljubljana olajšal za okrog 6000 evrov, eno od zaposlenih pa pred begom še poškropil s solzivcem. Ropal je okoli poldneva, pri delu so ga posnele varnostne kamere, dejanje je v preiskavi priznal, ne pa tudi na predobravnavnem naroku v začetku aprila, ko je dejal, da bi »v nadaljnjem postopku rad marsikaj pojasnil.«

Ropal na najhujši dan zadnjega leta

Obtoženi je poslovalnico Banke Koper olajšal za okrog 6000 evrov.

In te dni je Zupanec podal svoj zagovor, v katerem pravi, da se ropa bolj slabo spomni, ker je bil povsem pijan in »zadet«, je pa povedal nekaj več o okoliščinah, ki so ga kmalu po predčasnem odpustu iz zapora spet pripeljale onkraj zakona. Obtoženi se je opravičil za storjeno in razložil, da je bil lanski 28. december eden najhujših dni zadnjega leta. In tako je že zjutraj začel piti, do poldneva pa je pojedel še šest ali sedem apaurinov, ki mu jih je predpisal zdravnik zaradi stresa, v katerem je bil zaradi dolgov. Marca lani se je namreč spet zapletel z nekim sivim likom, ki mu je posodil okrog 20 tisočakov, nazaj pa je terjal trikrat več. V zadnjem lokalu, kjer se je ustavil, je ugotovil, da je le nekaj metrov stran banka, glede solzivca pa, da ga ima vselej seboj, zaradi psov ...

Poplačati je moral smrt južnjaka

Ob tem je Zupanec še povedal, da si je denar izposodil, ker je »moral poplačati smrt južnjaka«. Trinajstega junija 2011 je pred lokalom Sky bar na Viški cesti v Ljubljani poslal 52-letnemu Gafarju Džuzdanoviću štiri krogle v hrbet. Gafi, kot so pokojnika klicali prijatelji in znanci, je zaradi izkrvavitve umrl na kraju zločina, Zupanec pa je stopil v lokal in poklical policijo. Kot je potem pojasnil na sodišču, kjer je očitke priznal, si je od Gafija za nakup avtomobila izposodil 10 tisočakov, zaradi oderuških obresti pa mu jih je vrnil že 70 tisoč. A Gafi je hotel še več. Kritičnega dne bi se moral Mare v Sky baru, kamor je sicer redno zahajal na kavo, podpisati pod 180.000 evrov vredno hipoteko nekega Gafijevega prijatelja. »S seboj pa sem vzel to nesrečno pištolo,« se je takrat branil.