Slovenija

Višji sodniki oprostili vodjo zdravilišča Debeli rtič Žerjalovo

STA
21. 5. 2017, 15.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Koprsko višje sodišče je oprostilo vodjo mladinskega zdravilišča na Debelem rtiču Ano Žerjal, ki je bila na okrajnem sodišču obsojena na pogojno zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja, ker je oddala pranje perila Pralnici Lucija. Oprostilo je tudi takratnega tehničnega direktorja pralnice Toma Burića, poročajo Primorske novice.

STA
Vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa Debeli rtič Ana Žerjal.

Na domnevne nepravilnosti oziroma kršenje postopka je opozoril pisec anonimnega pisma, kriminalisti so po preiskavi zaradi zlorabe položaja pri vodenju gospodarske dejavnosti ovadili Žerjalovo. Pri tem kaznivem dejanju naj bi ji pomagala Burić in direktor pralnice Igor Tomazin. Tožilstvo je proti vsem trem vložilo obtožni predlog.

Žerjalova je poudarila, da jo je vodstvo Rdečega križa v zdravilišče povabilo kot krizno menedžerko, da bi sprejela sanacijo. Kmalu je ugotovila, da je pranje perila znotraj zdravilišča v nasprotju z ekološko in zdravstveno zakonodajo, oprema pa je bila zastarela. Zato se je odločila, da bo dejavnost prenesla na zunanjega izvajalca. Posel je odobril glavni odbor Rdečega križa Slovenije, pri čemer pa so ji naročili, naj pridobi še dve ponudbi. To je tudi storila, a je tožilstvo ocenilo, da sta bili ponudbi fiktivni. Tako naj bi pralnici pridobila nepremoženjsko korist v obliki posla.

Žerjalovo je junija lani koprsko okrajno sodišče spoznalo za krivo in jo obsodilo na sedem mesecev pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo, Burića na tri mesece pogojne zaporne kazni, Tomažina pa oprostilo.

Žerjalova in Burić sta se na sodbo pritožila. Višji sodniki so pritožbama ugodili ter oba oprostili z obrazložitvijo, da zbrano dokazno gradivo ne daje dovolj podlage za nedvomni zaključek o subjektivnem elementu kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. To kaznivo dejanje je mogoče storiti le s krivdno obliko naklepa, so pojasnili v sodbi, ta pa ni bil dokazan, še piše časnik.