POTOVANJA

Za dopust brez skrbi poskrbite za dokumente

Žiga Kariž
21. 5. 2017, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Bližamo se poletni turistični sezoni in kot vsako leto se bo na tisoče Slovencev podalo na počitnice prek meja naše domovine. Da bo pot mirna, so potrebni urejeni dokumenti.

Žal tudi na počitnicah nesreča ne počiva. Veliko preglavic nam lahko povzroči izguba dokumentov, še več težav imamo, če nam jih izmaknejo nepridipravi. Kadar ostanete brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, se obrnite na najbližje diplomatsko konzularno predstavništvo naše države. Naznanitev izgube listine namreč lahko opravite tudi tam. Za prihod domov vam bodo izdali potni list za vrnitev. Vlogi za izdajo potnega lista za vrnitev morate predložiti dve fotografiji. A tudi če dokumentov nimate,zakon o potnih listinah določa, da mora organ, pristojen za kontrolo prehajanja čez državno mejo, državljanu, ki nima veljavne potne listine, njegovo državljanstvo in istovetnost pa nista vprašljiva, dovoliti prihod v državo. Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da slednje pride v poštev takrat, kadar ostanete brez potovalnega dokumenta v eni od sosednjih držav.

Bobo
Mejni prehod Obrežje.

Lahko vas doleti tudi kazen

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje potnega lista ali osebne izkaznice je državljan to dolžan prijaviti čim prej, najkasneje v roku osmih dni po prihodu v Slovenijo, na katerikoli upravni enoti.

Če s svojim potovalnim dokumentom niste ravnali dovolj skrbno in sami nosite del odgovornosti, da ste ostali brez dokumentov, ste ob izdaji novih »kaznovani« s plačilom dvakratne vrednosti takse, za vsako nadaljnjo pogrešitev pa boste ob izdaji novega dokumenta morali plačati štirikratno vrednost takse. Kot nadaljnji ukrep se državljanu, ki v obdobju petih let izgubi, pogreši ali odtuji dva ali več potnih listov ali osebnih izkaznic, izda dokument z veljavnostjo zgolj enega leta.

Nekaj nasvetov

Policisti popotnikom svetujejo, naj imajo v tujini s seboj kopije dokumentov, ki jim lahko olajšajo dokazovanje istovetnosti in premagovanje nastalih težav. Poleg tega je vedno dobro, če ne nosite vseh kartic in denarja s seboj. Če potujete z večjo količino gotovine, je priporočljiv tudi najem hotelskega sefa.