Izplen

"Droge na Lampiončkih? To ni nič novega"

Gabrijel Toplak
21. 5. 2017, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Če naj bi se organizatorji pripravili na tovrstno prireditev, pa anonimna študentka pravi, da droge med mladimi niso redkost.

Šoum
Večerni del študentske prireditve zaznamujejo nastopi glasbenih skupin.

STA
Lidija Divjak Mirnik: "Dnevno izvajamo kontrole po nadstropjih in po potrebi tudi v sobah."

Kriminalisti in policisti 13 policijskih enot Policijske uprave Maribor so med poostrenim nadzorom na Lampiončkih na območju študentskega kampusa v Mariboru, kot smo poročali, opravili 68 zasegov prepovedanih drog. Kot je pojasnila Anita Kovačič Čelofiga iz PU Maribor, je v večini primerov šlo za prepovedano konopljo, v šestih za amfetamin, v treh primerih za kokain in v enem za GHB.

DROGE NI TEŽKO DOBITI

Izplen policistov ni nič presenetil ene od študentk, ki že več let biva v tamkajšnjem študentskem domu in želi ostati anonimna. Za Novice Svet24 je dejala, da policistov na Lampiončkih res ni opazila, a se ji ne zdi nič nenavadnega, da so pri nekaterih študentih našli prepovedane droge. »Tudi v študentskem domu tisti, ki uživajo prepovedane droge, tega po navadi ne skrivajo. Travo denimo kadijo v družbi, včasih je mogoče po obnašanju nekaterih na hodnikih presoditi, da so pod vplivom česa prepovedanega. So drugačni, kot če bi bili pijani,« je razložila. Zgodilo se ji je že, da jo je neki fant ogovoril, ali želi od njega kupiti drogo.

Lampiončki so prerasli v pravi študentski praznik in v enega največjih dogodkov na prostem v Sloveniji, ki vsakoletno združuje množice mladih .

VEČ VARNOSTNIKOV

Lidija Divjak Mirnik, direktorica Študentskih domov Univerze v Mariboru, pa pravi, da so v zvezi s pripravo in organizacijo Lampijončkovih iger v naselju Gosposvetska v upraviizvedli več ukrepov za varnost stanovalcev in udeležencev dogodka. »Povečali smo število profesionalnih nočnih in dnevnih varnostnikov. Ti so opravljali dodatne obhode po naselju za varovanje infrastrukture v študentskem kampusu, poostrili nadzor ob vhodih v domove in preprečevali vstop nestanovalcem,« je dejala direktorica. Skladno z veljavnim domskim redom, dodaja, sta vnos alkohola in nedovoljenih substanc ter kajenje strogo prepovedana. Dnevno izvajajo tudi kontrole po nadstropjih v domovih in po potrebi še v sobah ter ne zaznavajo uživalcev prepovedanih substanc.