ŽALOSTNO

Mati Ivanka in sin Jure čez noč ostala brez svoje hiše

Sašo Avramovič
21. 5. 2017, 14.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko so gasilci prihiteli na kraj dogodka, je bil požar že popolnoma razvit in hiši na žalost ni bilo več pomoči. Zaradi varnosti jo bo treba porušiti.

PGD Šentjošt
Zagorelo je v četrtek okoli 10. ure.

Vasico Planino nad Horjulom (občina Dobrova-Polhov Gradec), v kateri živi malo več kot 100 prebivalcev, so v četrtek dopoldne predramile sirene gasilskih vozil. Okoli 10. ure je v hiši, v kateri sta živela mati in sin, Ivanka in Jure Nartnik, izbruhnil obsežen požar.

PGD Šentjošt
Ko je Jure prišel iz štale in videl, da hiša gori, je sprva začel sam gasiti, nato pa na pomoč poklical gasilce.

Požar se je hitro širil, saj je hiša starejša z lesenimi stropi, tudi balkon je bil »oblečen« v les. K sreči se ogenj ni razširil na sosednje objekte, dva kozolca in hlev, v katerem je bila v tistem času živina. 

Požar popolnoma razvit

»V trenutku izbruha ognjenih zubljev ju ni bilo v hiši, Jure je bi v hlevu, ki se nahaja v neposredni bližini hiše, Ivanka pa na nekem izletu,« nam je povedal Jernej Janželj, eden ob Juretovih bratrancev. Ko je Jure prišel iz hleva in videl, da hiša gori, je sprva začel sam gasiti, nato pa na pomoč poklical gasilce. Na kraj dogodka so prihiteli gasilci PGD Butajnova - Planina, Šentjošt in Lučine, a ko so prispeli, je bil požar že popolnoma razvit in hiši na žalost ni bilo več pomoči. Kljub hitri intervenciji gasilcev je ogenj v celoti uničil ostrešje v velikosti okoli 100 kvadratnih metrov in del hiše. Zaradi varnosti bo treba objekt porušiti.

PGD Šentjošt
Na intervenciji so posredovali gasilci PGD Butajnova–Planina, Šentjošt in Lučine.

V bližini balkona

Kot je dodal Jernej, naj bi zagorelo v bližini balkona, po vsej verjetnosti je prišlo do napake na električni napeljavi. Požar se je hitro širil, saj je hiša starejša z lesenimi stropi, tudi balkon je bil »oblečen« v les. K sreči se ogenj ni razširil na sosednje objekte, dva kozolca in hlev, v katerem je bila v tistem času živina.

Skoraj bi spet zagorelo

Potem ko so gasilci hišo pogasili, se je zvečer ob 22. uri iz pogorelega ostrešja hiše začelo ponovno kaditi. »Aktivirani so bili gasilci PGD Butajnova, ki so z vodo polili kadeče tramove in preprečili vnovični požar,« je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Urban Iglič
Zaradi varnosti bo treba hišo porušiti.

Župan obljubil pomoč

Hišo bo treba zdaj porušiti in na novo sezidati. Nekaj malega je sicer bilo zavarovanega, a vseeno vse skupaj predstavlja velik finančni zalogaj, zato bo vsakršna pomoč dobrih ljudi družini prišla še kako prav. »Župan občine Dobrova - Polhov Gradec, ki je bil predvčerajšnjim na kraju dogodka, je že obljubil pomoč. Dejal je, da bodo pomagali, kolikor bodo lahko,« je še povedal Jernej. Urban Iglič, drugi Juretov bratranec, je po dogodku na svojem facebook profilu zapisal: »Danes se je v našem kraju zgodil zelo neljub dogodek. Bratrancu Juretu in njegovi mami Ivanki Nartnik je pogorela cela hiša. Ker smo ljudje in znamo pomagati ter v nesreči stopiti skupaj, bi bili zelo veseli kakršnekoli pomoči. Takšne ali drugačne. Iskrena hvala vsem, ki ste že pomagali, in vsem, ki še boste. Za več informacij oziroma kakršnokoli pomoč se lahko obrnete name!«