Trgoval z drogo

Novogoriško sodišče ga čaka, medtem on sedi na Češkem

pk
5. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Že pred leti je na Okrožnem sodišču v Novi Gorici poskrbel za filmsko dogajanje.

policija.si
Marjan Miklavčič je še vedno na slovenskem seznamu iskanih oseb.

Novogoričan Marjan Miklavčič še danes medije polni s svojo zgodbo, ki se je končala za zapahi. Spomnimo na maj 2005, ko je drzno pobegnil s sodišča. Še pred tem se je zgodila precej filmska aretacija v enem od novogoriških lokalov.

P.K.
Pred enajstimi leti je Novogoričan Miklavčič filmsko zbežal iz prostorov okrožnega sodišča.

Mnogi domačini še danes vedo povedati, kako napeta je bila njegova aretacija: policisti so s pištolami, z zamaskiranimi obrazi in v neprebojnih jopičih vstopili v goriški bar Sedmica, kjer so aretirali Miklavčiča, takrat starega 41 let, in še enega moškega; zasegli so jima dva kilograma heroina. Kazensko sta bila ovadena zaradi prometa z mamili in nedovoljenega prometa z orožjem.

Zbežal skozi okno

Ko je Miklavčič, ki naj bi sicer prihajal iz Idrije, a je takrat že dalj časa bival v Novi Gorici, na Okrožnem sodišču v Novi Gorici čakal na odločitev preiskovalnega sodnika o priporu, pa je prišlo do nepričakovanega preobrata. Policista, ki sta ga spremljala, je prosil, naj ga spremljata v kletne prostore sodišča, kjer je avtomat s kavo, ki jo je želel piti.

Novogoričan je bežal osem let. Potem ko ga v Sloveniji niso našli, so ga leta 2013 policisti zašili na Češkem.

Ko so prispeli tja, je Miklavčič pograbil stol, z njim razbil okno in zbežal na ulice Nove Gorice. Od tedaj so se za njim izgubile vse sledi. Po pobegu je sodišče za Miklavčičem razpisalo mednarodno tiralico, a se je roki pravice izogibal precej let. Bežal je približno osem let, nakar so ga leta 2013 aretirali na Češkem. Menda se je tam predstavljal z drugim imenom – postal je Marijo Cvijanović. Tam naj bi se tudi poročil s Čehinjo in pridobil češko državljanstvo.

Sojenje pri nas

Danes 52-letni Novogoričan že četrto leto sedi za zapahi na Češkem; tam bo ostal do leta 2023. Obsojen je bil namreč na deset let zapora zaradi trgovine z drogo in ponarejanja denarja. Sojenje za kazniva dejanja, storjena v Sloveniji, ga še čaka, ko se vrne. Češka ga bo namreč po tam prestani kazni izročila Sloveniji. Novogoriško sodišče je sicer že pred leti prosilo za njegovo izročitev, a so češke oblasti sporočile, da ga bodo lahko izročile šele leta 2023.