Na travniku

18-letni Tadej se ni vrnil domov

Gabrijel Toplak
4. 4. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Fant naj bi se odločil pomagati pri odstranjevanju betonskih stebrov v vinogradu znancev. Ko je zapeljal na travnik, je traktor na strmini začel drseti in se prevrnil.

Facebook
Tadej Holc

Gabrijel Toplak
Na občinski stavbi je izobešena črna zastava.

Med ljudmi v naselju Zagorci v občini Juršinci, kakšnih 17 kilometrov iz Ptuja, kjer se je v nedeljo precej hitro razširila tragična vest, da je v delovni nesreči umrl 18-letni Tadej Holc, je včeraj vladala žalost. Tudi na občinski stavbi je bila izobešena črna zastava.

Gabrijel Toplak
Domačija, kjer je pri starših živel Tadej z bratoma in sestro.

Do tragedije je po besedah domačinov prišlo v enem od vinogradov, kamor naj bi se Tadej pripeljal s traktorjem, četudi kot srednješolec (v Mariboru se je šolal za mehanika kmetijskih strojev, op. p.) še ni imel vozniškega dovoljenja. »O njem, kakor o njegovi družini, lahko rečemo samo najlepše. Vsi so bili zelo prijazni. Starša, Andrej in Slava, ter njegova brata in sestra, Matej, David in Veronika, pa so vselej pripravljeni pomagati. Tod naokrog so imeli največjo kmetijo, ukvarjali so se z govedorejo,« je povedal eden od krajanov Zagorcev. Dodal je, da je vsa vas zelo prizadeta.

Gabrijel Toplak
Vinograd, kamor se je Tadej namenil pomagat.

Brez prednjega pogona

Tadej je 18. marca praznoval 18. rojstni dan.

Gabrijel Toplak
Krvavi madeži na travi pričajo o Tadejevih hudih poškodbah.

To nedeljo pa naj bi se odpravil s traktorjem pomagat odstranjevati betonske stebre v slaba dva kilometra oddaljen v vinograd znancev. »Takoj po tragediji smo obiskali njegove starše, ki so skupaj s svojimi otroki poiskali zdravniško pomoč. Omenja pa se, da naj Tadej pri vožnji po hribu navzdol ne bi imel vključenega prednjega pogona, zato mu ni uspelo zavirati. Na hribu je tudi veliko suhe trave, po kateri so kolesa samo drsela. Traktor se je prevrnil, varnostni lok, ki ga je sicer imel nameščenega, pa ni bil postavljen za varovanje,« je dejal sogovornik, ki ni želel biti imenovan. Tudi sam še ne more dojeti, da se je to sploh lahko zgodilo, saj je bil fant vseeno kar izkušen traktorist.

Gabrijel Toplak
Sledi drsenja oziroma močnega zaviranja so še vedno precej vidne.