Kdo je služil denarce?

Tako je potekal prvi obračun med Heleno Blagne in njenim bivšim

M.R.
4. 4. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so začeli obravnavati tožbo Mitje Zamana, ki od svoje nekdanje sopotnice Helene Blagne in sina Kristjana terja denar, ki ga je vlagal v hišo v Žabnici in stanovanje v Ljubljani.

Mediaspeed
Ljubezen se je končala, srečanja na sodišču pa se nadaljujejo.

V hram pravice je včeraj iz Nemčije, kjer danes živi in dela, prišel le tožnik Zaman s svojim odvetnikom Zoranom Korenčanom, medtem ko primadone slovenske glasbe Helene Blagne nismo dočakali, niti njunega sina Kristjana, ki ju sicer zastopa odvetnik David Sluga. Zaman, Korenčan in Sluga pa na uvodnem poravnalnem naroku po pričakovanju niso našli skupnega jezika.

Kot je bilo slišati potem na obravnavi, je Zaman še v času trajanja zveze vse premoženje prepisal na Blagnetovo in sina Kristjana, in sicer zaradi dolgov oziroma težav z dacarji. Zdaj pa del vloženega denarja v vilo v Žabnici in stanovanje ob Celovški cesti v Ljubljani terja nazaj v tožbi za »delitev skupnega premoženja, vračila daril in izbrisa iz zemljiške knjige«. Ocenjena vrednost je okrog 150 tisoč evrov.

Denarni zahtevek bo še povečal

»Tožnik je s svojimi zaslužki bistveno prispeval, da so se nepremičnine odplačale. Z zaslužki je odplačeval upnikom, bankam, fizičnim osebam, da ne bi z izvršbami posegli po nepremičninah,« je med drugim poudaril Zamanov odvetnik Korenčan. In nadaljeval: »Tožnik bo svoj denarni zahtevek še razširil, saje je tudi vlagal v te nepremičnine, jih adaptiral in izboljšal, da je njihova vrednost bistveno višja kot ob nakupu.«

Sluga: Bil je le Helenin strošek ...

»Pravda, ki danes poteka, je popolnoma prazna. Tožnik v času ekonomske skupnosti s prvotoženko ni zaslužil ničesar. Bil je torej le strošek te skupnosti. Kot je sam zatrdil v pravdah, ker so ga tožili lastni otroci iz prejšnjega zakona, ga je preživljala prvotoženka. Nesramno je, da danes trdi drugače,« je na navedbe kolega Korenčana dejal primadonin odvetnik Sluga. Po njegovih besedah Zaman »ni predložil niti enega dokaza, da bi v času trajanja ekonomske skupnosti karkoli zaslužil«. »Tožnik ima zgolj dve leti delovne dobe, naj v spis vloži dohodninske odločbe in delovno knjižico,« ga je izzval Sluga.

V najboljših časih služil milijone

Zaman je navedbe ostro zavrnil in zatrdil, da je v najboljših časih služil milijone mark, na očitek, da je bil zgolj ženin strošek, tako ni imel komentarja. Pojasnil je, da je do leta 1995, ko se je razvezal s prvo ženo in spoznal Blagnetovo, delal v trgovinskih poslih, potem pa je »šel v drugo smer« in nabavil stroje za drobljenje kamna, se povezal z Bosno in Stabilizacijsko silo (SFOR) v okviru Nata ter pet vzdrževal letališče v Tuzli, saj se je teren pogrezal. Hkrati se je v tistem času v Sloveniji ukvarjal s prevozi za Viator in Vektor, Žurnal ... »Toliko denarja sem zaslužil, kot ga ona še videla ni,« je zatrdil Zaman.

S preživnino dragi kupil krzno

Glede na to, da je tožnik ves čas poudarjal, koliko je zaslužil, je ljubljansko okrožno sodnico Vero Gams Premrl, pa tudi odvetnika Slugo, zanimalo, kako to, da je še zmeraj v dolgovih, ter zakaj sta ga zaradi neplačevanja preživnine tožili hčerki iz prvega zakona. »Zato pa hočem del tega denarja nazaj, da poplačam dolgove državi,« je izjavil in ob tem pojasnil, da je pač ves zaslužek vlagal v nepremičnine, za preživnino pa ob neki priložnosti res ni imel, ker je Blagnetovi za ne ve več točno katero obletnico poroke kupil krznen plašč. Kakorkoli. Saga se bo nadaljevala 15. julija, ko bo predvidoma zaslišana tudi Blagnetova.