Nezgoda v gorah

Slovo izkušenega alpinista Igorja

R.T.
5. 4. 2017, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Usoda je hotela, da sta na gori Viš v italijanskih Julijskih Alpah umrla 54-letni Igor Zlodej iz Bovca in 49-letna Ljubljančanka Tatjana Maze.

Facebook
Igor Zlodej je bil izvrsten poznavalec gora.

Alpinista sta bila pogrešana od sobote. Želela sta preplezati običajno pot na 2666 metrov visoko Goro. Od sobote se nista javljala. Včeraj so ju našli na višini okoli 2400 metrov našli italijanski reševalci, ki so pred tem našli njuna avtomobila na parkirišču pod stezo, ki vodi do zavetišča Corsi. Plezala sta v navezi, ki se je očitno pretrgala, a kaj točno se je zgodilo, ni znano. Najverjetneje sta zdrsnila.

Igor Zlodej je bil odličen poznavalec gora, gorski reševalec, upokojeni policisti gorske enote policije in nekdanji predsednik planinskega društva Bovec.

Načelnik gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec je za Dnevnik Televizije Slovenija povedal, da je bil Igor eden najboljših poznavalec turno smučarskih terenov med Triglavom in Poliškim Špikom. "Če smo vsaj občasno spremljali, kaj je objavlja, potem je bil praktično več časa v gorah kot v dolini," je povedal Trušnovec.

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik pa je za zapisal: »Bilo je leto 1990, ko je Igor postal naš član. Zagotovo je poznal gore okoli Bovca ter poti na Triglav kot lasten žep. Znašel se je tudi na drugih terenih, prepoznaval vremenske razmere in pogoje na poti ter to delil v javnosti. Kako so potekali trenutki, ko se je utrnila njegova življenjska nit, nam trenutno še ni znano. Na žalost moramo potrditi dejstvo, da je v naših vrstah zazijala izjemna praznina. Ob tem bolečem in žalostnem trenutku izrekamo njegovim najbližjim iskreno sožalje.«