Podjetnik

Nekdanji fant Melanie Trump toži konzula

sn
30. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Peter Butoln je bolj kot po poslih svoje firme Protokol javnosti znan kot bivši fant ameriške prve dame. V zadnjem času pa se njegovo ime omenja v povezavi s še enim Slovencem, ki je bil naše gore list.

Svet24
Ob vlogi prve tožbe so Butolna svarili, da ima za nasprotnika strokovnjaka za zakulisne igre.

Svet24
Konzul Anthony Tomažin je lastnik podjetij in nepremičnin v Sloveniji in Avstraliji.

Konec lanskega leta je Butoln namreč vložil tožbo proti podjetju RRC oziroma njegovemu lastniku, avstralskemu Slovencu Anthonyju Tomažinu, častnemu konzulu Slovenije v Sydneyju, ki pa je zadnje desetletje veliko bolj aktiven v Sloveniji kot v deželi tam spodaj.

Prva tožba

Tomažin sam je Butolnu sicer dejal, naj ga kar toži, saj mu denarja itak ne bo dal. »Ob tem se seveda ni obnašal niti najmanj v slogu gospoda diplomata, kot bi od takšnega velikega poslovneža in konzula človek pričakoval. A kot prodajni zastopnik sem posredoval pri prodaji za sistem INAR za ljubljansko univerzo, tedaj pod vodstvom rektorja gospoda Pejovnika, ki je tudi ena od mojih prič. Tožbo za prodane projekte vlagam z zahtevkom za več kot 40 tisoč evrov iz naslova neplačanih plačil za prodane sisteme, zastopa pa me odvetnik Andrej Turk iz Ljubljane,« je takrat povedal Butoln.

Med novinarji so prav včeraj zakrožili podatki, ki o Terri Australii in direktorju Anthonyju Tomažinu porajajo kup vprašanj v zvezi z odkupom RRC ter »posojili« med njegovimi podjetji in izogibanjem davkov – prav s strani podjetja, ki je na Fursu dvorni dobavitelj za davčni sistem. 

Druga tožba

Prek odvetnika Mirka Bandlja pa te dni Butoln na okrožno sodišče oddaja tožbo, v kateri zahteva nagrado pri posredovanju prodaje nepremičnine, poslovne stavbe na Jadranski cesti 21 v lasti RRC, Univerzi v Ljubljani, ki datira iz leta 2014, natančno 11. 12. 2014, in gre za približno 60 tisoč evrov.

»Imel sem veljavno pogodbo za posredovanje pri prodaji njihove stavbe univerzi, saj je bila to moja ideja in tudi stranko sem jim našel, organiziral sestanke, pogajanja, cenitve in tako naprej. Gospodje so se menili, opravili cenitve in se pogajali, nakar gospod Tomažin ni želel takoj prodati nepremičnine, ker niso prišli skupaj s ceno. On je hotel okoli tri milijone in pol, univerza pa je bila po cenitvi pripravljena plačati okrog 2,8 milijona evrov,« pripoveduje.

Anthony Tomažin se je nato za nekaj časa umaknil iz prodaje, tako da je Butolnova pogodba potekla, potem pa se je brez njegove vednosti in vednosti uradnega zastopnika oziroma zapisnikarja obeh strani, gospoda Bandlja, vrnil k pogajanjem.

Svet24
Nagrado za posredovanje pri nakupu stavbe na Jadranski 21 namerava Butoln izterjati prek sodišča.

»In po poteku moje pogodbe je gospod Tomažin stavbo univerzi decembra 2014 gladko prodal,« še pove Butoln.