Po polžje

Z novimi omejitvami do čistejšega zraka

žk
24. 3. 2017, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kot kaže, bomo zaradi onesnaženja okolja v zimskem času deležni novih omejitev hitrosti na tistih delih avtocest, ki peljejo mimo večjih mest.

Profimedia
Na ministrstvu za okolje predvidevajo obveščanje voznikov prek svetlobnih tabel.

Ministrstvo za okolje je pripravilo odloke o načrtu za kakovost zraka na območju občin Ljubljana, Maribor, Celje in Kranj, v katerih so zajeti tudi ukrepi za izboljšanje kakovosti zraka. Med ukrepi za zmanjšanje trdnih delcev PM10 v zraku se je znašlo tudi zmanjšanje dovoljene hitrosti na avtocestah, ki peljejo v bližini omenjenih mest. V obrazložitvi omenjenega načrta so zapisali:  »Agencija za okolje z uporabo modela Copert ocenjuje, da so emisije delcev iz osebnega motornega prometa s povprečno sestavo vozil v Sloveniji pri hitrosti 110 kilometrov na uro za četrtino manjši kot pri hitrosti 130 kilometrov na uro. Pri zmanjšanju hitrosti s 130 na 90 kilometrov na uro pa je zmanjšanje emisij delcev kar 40-odstotno. Znižanje hitrosti zmanjša tudi obremenitve s hrupom, manjše so poraba goriva in emisije toplogrednih plinov, obenem pa je varnost udeležencev prometa večja ob nezmanjšani pretočnosti cest. Poskrbljeno bo za nadzor in uveljavljanje omejitev hitrosti.«

DARS
Omejitev hitrosti bi veljala od 1. novembra do 31. marca vsako leto.

90 ali 110 kilometrov na uro

Trenutno naj bi na ministrstvu za okolje še premlevali različne možnosti, zato za zdaj ni jasno, ali se bo dovoljena hitrost znižala na 90 ali 110 kilometrov na uro. Če bo odlok stopil v veljavo, bodo omejitve začele veljati že z letošnjim 1. novembrom in bodo trajale vse do 31. marca prihodnjega leta. Takšni so nameni ministrstva za okolje, glede na dostopne informacije pa so o tem pozabili obvestiti ministrstvo za infrastrukturo, ki je zadolženo za ureditev na naših cestah.

Zmeda na cestah

Stroka ima veliko pomislekov tudi glede obveščanja voznikov o tem, kdaj in kje bodo veljale nove omejitve, poleg tega pa opozarjajo tudi na dejstvo, da imamo na določenih avtocestnih odsekih že zdaj veliko zmedo. Tako na območju ljubljanske obvoznice veljajo kar štiri različne omejitve hitrosti 80, 100, 110 in 130 kilometrov na uro.

Tudi drugi ukrepi

Načrti posameznih občin predvidevajo različne ukrepe. Na območju Ljubljane so tako preučevali tudi možnost prepovedi vožnje tovornih vozil na severni ljubljanski obvoznici. Med možnimi ukrepi je zapisana tudi možnost, da bi ljubljanski redarji merili dimnost izpušnih plinov pri dizelskih vozilih, pri katerih bi šlo za sum prekomernega onesnaževanja okolja.

Peš ali kolo

Vse občine, ki imajo pripravljene načrte za izboljšanje kakovosti zraka, bodo ali pa so že pripravile načrte trajnostne mobilnosti, spodbuja se uporaba javnega prevoza, koles in peš hoja. Javni potniški promet naj bi se posodobil z vozili na plin in elektriko, Mestna občina Ljubljana posodablja celoten občinski vozni park.