Namerni požig

Je na delu požigalec travnatih površin?

Gabrijel Toplak
24. 3. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hitremu izvozu prostovoljnih in poklicnih gasilcev se je zahvaliti, da se travniški požari niso še bolj razširili.

STA
Te dni so ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju.

Na spletni strani Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (SPIN) so se zadnje dni med grafičnimi prikazi na mariborskem območju vselej prikazovala tudi obvestila o požarih na travniških površinah.

 Agencija za okolje opozarja v teh dneh na močno izhlapevanje. Ponekod je izhlapelo tudi do 3 litre vode na kvadratni meter na dan. 

Dogoše in ob avtocesti

Objave ne bi vzbudile pozornosti, saj smo sredi daljšega obdobja suhega in toplejšega vremena, ki povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju, če se to sredo na Facebook profilu PGD Brezje ne bi pojavil precej nenavaden zapis: »Gasilci GB Maribor in PGD Brezje so travniški požar v Dogošah na površini 200 kvadratnih metrov pogasili. 8 gasilcev, izvoz v 5 minutah. Nič ne pomagajo opozorila, če ima nekdo veselje požigat.« Še prej v ponedeljek zvečer pa: »Ob avtocesti v bližini izvoza Maribor vzhod na območju 150 kvadratnih metrov je zagorela suha trava. Intervenirali so gasilci GB Maribor in PGD Brezje. 10 članov pa je izvozilo v 4 minutah.« Namigovanja, da bi lahko travnate površine kdo namerno požigal, je včeraj za Svet24 potrdil predsednik društva Anton Blažič. Dejal je, da glede na mesto, kje je zagorelo, o čem drugem sploh ne razmišljajo. »Po naši oceni je pri obeh intervencijah šlo za namerni požig. Kot vse kaže, nekoga veseli, da nam nagaja. Le kdo bi drugače kuril travo na območju ob avtocesti, ki je na eni strani ograjeno z zidom, na drugi pa je dovozna cesta,« je poudaril Blažič.

Že manjša neprevidnost

Primož Osojnik, poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev, ki so bili ob gasilcih iz Brezja prisotni na obeh intervencijah, je bil včeraj precej bolj previden. »Težko sodim o vzroku požara, saj to ni naša pristojnost. V tako suhem vremenu ga lahko zaneti tudi cigaretni ogorek. Lahko gre za najmanjšo neprevidnost. Blizu je cesta in lahko, denimo, pri zaviranju nastane kakšna iskra, ki povzroči požar,« je pojasnil Osojnik.