Retorika zaostrovanja

Erdogan: Če me kličete diktator, bom jaz vas fašisti

M.K./STA
24. 3. 2017, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da bo kljub pozivom k umiritvi tona v izjavah o Evropi nadaljeval svojo retoriko.

Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo izjavil, da Evropejci po vsem svetu ne bodo mogli več varno hoditi po ulicah.

"Dokler boste Tayyipa Erdogana klicali diktator, vedite, da vas bo Tayyip Erdogan klical fašisti in nacisti," je Erdogan dejal na predreferendumskem zborovanju v mestu Denizli na jugozahodu države.

Spor med Turčijo in več evropskimi državami je izbruhnil zaradi odpovedi zborovanj pred turškim referendumom o ustavnih spremembah in prepovedi nastopov turških ministrov v Nemčiji in na Nizozemskem. Erdogan je zaradi prepovedi nizozemske in nemške oblasti večkrat primerjal s fašisti in nacisti. Nemška kanclerka Angela Merkel ga je v minulih dneh pozvala, naj preneha s temi primerjavami.

Turški predsednik je v sredo poskrbel za kar nekaj dvignjenih obrvi tudi z izjavami, da Evropejci po vsem svetu ne bodo mogli več varno hoditi po ulicah, če ne bodo spremenili svojega obnašanja.

V današnjem nagovoru je ponovil tudi željo za ponovno uvedbo smrtne kazni, kar bi lahko po besedah uradnikov EU pomenilo konec pogajanj o turškem vstopu v povezavo. Kot je dejal pred časom, bi lahko smrtno kazen znova uvedli po referendumu sredi aprila, na katerem bodo odločali o krepitvi Erdoganovih predsedniških pristojnosti.