Zakon o tujcih

Kdo je želel, da Slovenija postane žariščna točka?

mk
1. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Preverili smo, kaj je ministrica mislila s temi trditvami.

Bobo
Dimitris Avramopoulos in Vesna Gjerkeš Žnidar med tiskovno konferenco iz leta 2015.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Gjerkeš Žnidar je med četrtkovo obravnavo njenega spornega zakona o tujcih presenetila z izjavo, da na ministrstvu že od jeseni 2015 gorijo vse rdeče luči, ker je bilo državi ob obisku Evropske komisije neposredno ponujeno, da bi Slovenija postala žariščna točka oziroma hotspot.

Kot so nam pojasnili iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu, je s tem mislila na izjave evropskega komisarja za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisa Avramopoulosa, ki je med obiskom v razgovoru omenil možnost napotitve pripadnikov policij držav članic prek Evropske agencije za zunanje meje ‎(Frontex), ki bi pomagali policiji na slovensko-hrvaški meji. Kot so še pojasnili, je ministrica tako možnost takrat zavrnila, saj se po njenem žariščne točke vzpostavljajo na zunanjih mejah EU s tretjimi državami, kjer tujci v Evropo vstopajo, ne pa v njeni notranjosti, med državami članicami.

Te točke oziroma centri za sprejem beguncev sicer niso nič tako dramatičnega, kot je opisovala ministrica. Italija se je na primer kar sama letos pripravljala, da bi jih lahko uvedla tudi ob meji s Slovenijo in Avstrijo. Seveda pa so problematične za nekoga, ki v državi niti noče imeti beguncev.