Turistična patrulja

FOTO: Irka je ogromno zapravila, a bolj malo doživela

zf
1. 2. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Caoimhe prihaja iz Irske, natančneje iz Dublina, v Slovenijo pa jo je pripeljala ljubezen. Sebastiana je pred leti spoznala na Irskem, ko je bil na študijski izmenjavi. Nato ga je služba odpeljala v Slovenijo in ona mu je sledila. Caoimhe študira politologijo, v prostem času pa spoznava slovenske lepote.

osebni arhiv
Caoimhe je uživala v pogledu na pokrajino, ki se razprostira v okolici.

Ocene

Urejenost, videz kraja, čistoča 7;

promet, javni prevozi, kažipoti 9;

namestitev 9;

kulinarična ponudba (hrana, pijača) 8;

ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska) 4;

ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave 7;

ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi 3;

spletna stran kraja in znamenitosti 6;

Tic – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost 0;

gostoljubnost, splošni vtis 10.

Skupaj 63

Caoimhe pove, da sta se na obisk Zreč pripravljala dober teden, saj sta imela precej težav zaradi zasedenosti prenočišč. Minuli vikend je namreč potekalo svetovno prvenstvo v deskanju, zato so bila številna hotelska in apartmajska naselja zasedena. Prek strani Booking.com sta tako rezervirala prenočišče na turistični kmetiji Arbajter, kjer imajo tudi farmo jelenov, in kot se je izkazalo v nadaljevanju, je bila izbira pravšnja.

Obilna večerja in Italijan

Na pot sta se odpravila v petek pozno popoldne. Z najetim avtomobilom sta v Zreče prispela po dobri uri in pol, poiskala turistično kmetijo in se nastanila. Turistična kmetija je sicer od središča mesta oddaljena dobrih deset minut vožnje, nahaja se v idilični vasici Skomarje, kjer je le nekaj hiš. A to simpatičnih turističnih izvedencev ni motilo, pravzaprav jima je ugajalo.

Po namestitvi in krajšem počitku jima je družina pripravila večerjo. »Bilo je zelo prijetno in domačno, saj naju je sprejela vsa družina. Zelo srčni, prijazni in topli ljudje so. Gospod in gospa sicer ne govorita angleško, vendar sin in hči za silo obvladata. Za večerjo so nama ponudili domač jelenov golaž in priznati moram, da je bil izvrsten. Zraven še domač kruh, solato in domač jabolčni kompot. Odlično je bilo,« pohvali Caoimhe. »Tam sva spoznala tudi simpatičnega Italijana, ki nama je pravzaprav povedal za svetovno prvenstvo v deskanju, ki se je ta vikend odvijalo na Rogli. Mislim, da je bil snemalec ali nekaj podobnega, skratka, zanimiva izkušnja in nadvse prijeten klepet. Skoraj ironično (smeh): Italijan na obisku v Sloveniji daje priporočila, kaj obiskati v Zrečah, vse skupaj se dogaja v odmaknjeni prijetni slovenski hiški, ob odlični lokalni hrani in pijači, in naokoli je ogromno srnjadi in drugih domačih živali,« v smehu razlaga Caoimhe. Spanec jih je šele okoli polnoči pregnal v sobe, legli so k počitku, a z nestrpnostjo pričakovali naslednji dan.

osebni arhiv
V soboto ju je na raziskovanju spremljala megla.

Tic je bil zaprt

Plusi: čudovito smučišče in prijazno osebje, prijazni in gostoljubni ljudje, hotelski kompleks je prijetno urejen.

Minusi:mesto nima kulturnih znamenitosti, razen term in smučišča ni druge turistične ponudbe, zaprt turističnoinformacijski center, slaba ponudba dogajanja.

V soboto sta Caoimhe in Sebastian vstala precej zgodaj, se uredila in se odpravila v središče mesta, saj sta želela pridobiti čim več informacij o kraju. Bilo je precej megleno, kar je onemogočalo razgled, vendar jima to ni vzelo dobre volje. V Zrečah sta poiskala turističnoinformativni center (Tic), ki pa na njuno veliko žalost ni odprt med vikendi. Mimogrede sta srečala domačina in ga povprašala, kaj si lahko ogledata in kam se lahko odpravita, pa jima je povedal, da se v samem kraju ne dogaja veliko, in jima priporočil smučanje na bližnji Rogli ali kopanje v Termah Zreče.

Kljub napotkom sta se odločila, da se še malce sprehodita po mestu in si ga ogledata. Ker je bilo precej mrzlo, sta se nekje med potjo odločila, da si privoščita toplo okrepčilo. Zavila sta v enega izmed lokalnih barov in si privoščila kavo, ob tem pa uživala v prijetnem klepetu in opazovanju domačinov, ki so budno, v napetem vzdušju spremljali tekmovanje v deskanju po televiziji. Po slabi uri sta se odpravila do term; tam sta osebje prosila za pomoč in informacije o kulturnih in športnih znamenitostih. Dobila sta sicer nekaj napotkov in brošur, vendar zaradi velike gneče na recepciji bolj malo konkretnih informacij. Zato sta se odločila, da se znajdeta sama. Odpeljala sta se nazaj do središča mesta in se ponovno izgubila med ulicami. Prišla sta do cerkve, vendar je bila ta zaklenjena, zato sta si jo ogledala le od zunaj. »Zelo megleno je bilo in posledično hladno, kar je sicer za ta letni čas normalno (smeh), ampak najverjetneje mi je zaradi tega vse skupaj delovalo še bolj industrijsko in sivo.«

osebni arhiv
Smuka na Rogli jima je dobro dela.

Gurmansko kosilo in idiličen razgled

Cene

Farma jelenov Arbajtar (nočitev in turistična taksa, večerja, pijača, salama, klobasa) 171,54 EUR;

Rent a Car Sixt (izposoja avtomobila za tri dni) 113,39 EUR;

Gostišče in prenočišče Smogavc (pivo Laško, 2 x 0,33 l, dnevno kosilo, dušeno meso v smetanovi omaki) 31,20 EUR;

Unior, d.d., Program Turizem – 2 x izposoja smuči (palice, smuči, čevlji, čelada) 50,00 EUR;

Unior, d.d., 2 x smučarska vozovnica 26,00 EUR;

Mercator (kruh, 3 x pivo, kava Barcaffe, pokovka, nutella, banane) 11,87 EUR;

Bar Lara (2 x kava z mlekom) 2,20 EUR;

Unior, d.d. (kapučino, kremna rezina, borovničeva torta) 8,50 EUR;

Unior, d.d. (2 x kopanje odrasli, 3 ure) 22,00 EUR;

Unior, d.d. (sirovi štruklji, dunajski zrezek, majoneza, pivo Laško) 16,60 EUR.

Skupaj 453,30 EUR

Čas je mineval, njuna želodca sta začela klicati po hrani. Odločila sta se, da obiščeta Gostišče Smogovec, ki so ga priporočili na recepciji term. Gostišče je nekaj kilometrov oddaljeno do njune nastanitve, vendar kot povesta, se ga je izplačalo obiskati. Ko sta prispela, ju je pričakal čudovit razgled, od tam sta videla mesto, odeto v meglo, številne osamele kmetije in čudovite bele vrhove. »Bilo je prijetno domače, osebje prijazno, govorili so tudi angleško. Ko sva vprašala po priporočilu hrane, so nama svetovali dnevno kosilo, ki je bilo pravo gurmansko doživetje. Najprej so postregli z gobovo juho, po kateri je dišalo že ob vstopu v gostilno, jaz sem si nato privoščila puranjo rulado s sirovimi štruklji, Sebastian pa svinjski zrezek v naravni omaki. Za piko na i so postregli z borovničevo pito. Kaj naj rečem, veličastno. Zares sva se pustila razvajati.«

Turistična kmetija je bila prava izbira

Prijetno sita Caoimhe in Sebastian sta še malce posedela v gostilni in opazovala druge goste, nato pa sta se odločila, da si privoščita zasluženo razvajanje v termah. »Kopališki del je sicer lep, vendar mislim, da je poleti še lepši. Nekaj bazenčkov je bilo praznih … Vsekakor prijetno doživetje. Presenetilo me je predvsem prijazno osebje in čistoča, ki je na zelo visokem nivoju,« nekoliko kritično pove Caoimhe.

Po kopanju sta se vrnila na turistično kmetijo, kjer sta bila nastanjena. Nekoliko sta se odpočila, nato pa odšla na večerjo. »Še vedno ne morem verjeti, kakšno večerjo so postregli. Mislim, da Slovenci radi pretiravate v hrani (smeh), predvsem pa radi dobro jeste. Družina je za nas, ki smo bili tam nastanjeni, zares več kot lepo skrbela. Mislim, da je prav to tisto, kar je odtehtalo vse slabo; da nisva našla nobene kulturne znamenitosti, aja, mimogrede, tudi Lonely Planet ne ponuja skoraj nič informacij o samem kraju. Vse informacije, ki sva jih uspela najti, so bile na spletni strani Term Zreče in slovenia.info. Občinska spletna stran mislim, da ni namenjena turistom, niti ni prevedena v angleščino. Za pridobivanje informacij je potrebnega kar nekaj časa in truda. Škoda, da nimajo več informacij za turiste urejenih na enem mestu. Ne vem, morda znajo kaj več povedati na Ticu, vendar tega ne morem trditi, saj ni bil odprt,« razlaga Caoimhe.

Nedelja je bila dan za smučanje

Naslednje jutro sta se zbudila precej zgodaj, pospravila sobo in se odpravila raziskat smučišče. Kot povesta, ju je na vrhu čakal vremenski preobrat. Zato sta se odločila, da si izposodita smuči in se preizkusita še v smučanju. »Bilo je naravnost osupljivo. Meglo sva zamenjala za sonce. Krasen razgled, idilična pokrajina, ogromno ljudi … Nekaj povsem drugega. Pohvaliti moram tudi odlično organizacijo celotnega smučišča, nobenih zastojev, urejeno parkirišče, prijazno osebje, odlične proge, vse je bilo tako, kot mora biti. Zares sva uživala v smuki, vmes sva si privoščila še kosilo in nekaj počitka ter se nato po dobrih štirih urah odpravila proti Ljubljani. Vse, kar lahko povem, je, da je za menoj zelo razburljiv in lep vikend. Hvala za vse.«