Tudi tretji dohodkovni razred

Brezplačno šolsko kosilo za več otrok

G.G./STA
1. 2. 2017, 07.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Do brezplačnega šolskega kosila so poleg tistih iz prvega dohodkovnega razreda upravičeni tudi otroci družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Gre za družine, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 36 odstotkov povprečne plače.

Svet24
Po opozorilih nekaterih kar približno 15 odstotkov otrok oz. njihov družin ni izkoristilo pravice, ki jim je pripadala že po prej veljavni ureditvi.

Po do zdaj veljavni ureditvi so bili do 100-odstotne subvencije kosila upravičeni le otroci iz prvega dohodkovnega razreda, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 18 odstotkov povprečne mesečne plače. Po noveli zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki se začne uporabljati danes, pa se pravice širijo.

Tisti iz drugega dohodkovnega razreda, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša od 18 do 30 odstotkov povprečne mesečne plače, so bili doslej upravičeni do 70-odstotne subvencije, tisti iz tretjega, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo znaša od 30 do 36 odstotkov povprečne mesečne plače, pa do 40-odstotne subvencije.

Na ministrstvu za delo so zagotovili, da bodo upravičenci o tej novosti obveščeni hkrati z odločbo o otroškem dodatku. Tako naj bi čim več staršev zvedelo za to pravico.