23. kračevanje

Tudi s kračami do lepše cerkve in kipa

Mojca Žnidaršič/Dolenjski list
1. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po osamosvojitvi so v Meniški vasi obudili star običaj, s katerim so zbrali že precej denarja.

Mojca Žnidaršič
Dražbo je kot po navadi vodil spretni licitator Anton Zupančič.

Za god sv. Antona Puščavnika, ki je godoval 17. januarja, so po številnih krajih obudili staro šego licitacije blagoslovljenih prekajenih mesnin. Ta je nastala v 17. stoletju iz zaobljube v času kuge.

V Meniški vasi pri Dolenjskih Toplicah so na žegnanjsko nedeljo pri cerkvi Sv. Antona Puščavnika tako pripravili že 23. kračevanje. Letošnje je bilo nekaj posebnega, saj so v glavni oltar postavili in blagoslovili kip vaškega zavetnika, ki je nadomestil sliko sv. Antona Padovanskega iz leta 1900, ki sicer goduje 13. junija.

Denar za cerkev

Cerkev v Meniški vasi je posebna tudi zaradi mehanske ure v zvoniku, za katero skrbi in jo vsakodnevno navija ključar Franci Avguštin.

Glavni dražitelj, cerkveni ključar Anton Zupančič, je za suhomesnate dobrote letos iztržil nekaj več kot 500 evrov, največ, 150 evrov, pa je navrgla salama velikanka, ki je v dolžino merila kar 138 centimetrov.

Kot pravi župnik Dušan Kožuh, ki je na pobudo vaščanov kmalu po osamosvojitvi Slovenije obudil to priljubljeno šego – po drugi svetovni vojni je oblast te običaj prepovedala –, je bila meniška cerkev tudi zaradi izkupičkov na kračevanjih v zadnjem desetletju deležna temeljite obnove. Največji zalogaj je bila obnova zvonika, novi pa so tudi ostrešje, kritina, fasada in okna.

Mojca Žnidaršič
Najvišjo ceno, 120 evrov, je dosegla kar 138 centimetrov dolga salama.

Dvakrat tatovi

Vsa dela so stala okoli 35.000 evrov, večino so prispevali farani, štiri tisočake pa je primaknila tudi občina. »Madež na vso obnovo je bila kraja bakrene pločevine s strehe zakristije in žlebov, še enkrat prej pa svečnikov in keliha ter cerkvene opreme. V obeh primerih so krivce našli, a škoda ni bila nikoli povrnjena,« je pojasnil Kožuh.