Jubilej mažuretk

Od tekem pa do pariške konjske dirke

Mirnjana Martinović/Dolenjski list
21. 1. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novomeške mažorete praznujejo 10. obletnico delovanja. Danes palico vihti 50 deklet, starih od štiri do 20 let. Zanimanje za članstvo raste in prav tako število nastopov.

Foto Asja
Brhke mažorete popestrijo marsikatero prireditev.

Na prazničnem nastopu v Osnovni šoli Drska so se predstavile vse skupine, medse pa so povabile mažoretke iz Krškega, Pihalni orkester Kostanjevica na Krki, »sestavljeno godbo« in tudi veteranke oziroma dekleta, ki so nekoč plesala z njimi.

»Začelo se je pred 10 leti, ko se je nekaj naših deklet, tedaj še članic trebanjskih mažoret, odločilo za 'osamosvojitev',« je povedala trenerka in mažoreta Nika Fink. Po zaslugi ustanoviteljic - Teje Širec, Aide Murčehajić, Katje Selevšek in Tanje Jevnikar - ima dolenjska prestolnica svojo četico rdeče-belih deklet, ki popestrijo veliko prireditev, nemalokrat v sodelovanju z godbeniki.

Foto Asja
Novomeške mažorete na nedavnem nastopu ob 10. obletnici delovanja.

Najmlajša šteje štiri leta

Klub sestavlja 50 deklet, razdeljene so v tri starostne skupine, najmlajša je štiriletna Ulla in najstarejša 20-letna trenerka. Seveda ne zadostuje le veselje do plesa, starejši dve skupini trenirata dvakrat tedensko, najmlajša enkrat,poleg tega je vaj precej več pred vsakim nastopom, teh pa je bilo v lanskem letu skoraj 50!

»Nastopamo na občinskih prireditvah, veliko nas vabijo na dobrodelne dogodke, popestrile smo že kakšno rokometno tekmo ali kolesarsko dirko. Že vrsto let se na državnih tekmovanjih uvrščamo visoko, tako da potem nastopimo še na evropskem. Največji dosežek je bilo tretje mesto skupine senior na EP v Franciji leta 2015. Tudi na zadnjem, lanskem EP je bila naša članica peta v solo kategoriji,« je povzela Nika.

Foto Asja
Nobenega dvoma ni, da na mladih svet stoji.

Lani so nastopile še v Parizu na znameniti konjski dirki Prix du president de la republique. Tja so jih povabili in bilo je čudovito, svojim rdeče-belim uniformam so dodale še moder detajl, da so bile skladne z barvami francoske zastave.