Drobni tisk

Ali se vam zavarovanje kritičnih bolezni izplača?

ZPS
21. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Preverite vrsto splošnih pogojev, preden se odločite za zavarovanje kritičnih bolezni. Pomembno je tudi, da ste pred sklenitvijo povsem zdravi.

Profimedia
Pri sklepanju zavarovanja se skrivajo tudi številne omejitve in izključitve, ki zavarovancu ne dodeljujejo premije.

Kadar se odločate za zavarovanja, sploh življenjska in kritičnih bolezni, je pomembno, da si predhodno preberete tudi drobni tisk, na katerega agenti navadno ne opozarjajo. Pogoji so seveda od zavarovalnice do zavarovalnice različni, pa vendar velikokrat celo skoraj nemogoči.

V splošnih pogojih so opredeljeni pogoji, ki jih morate izpolnjevati tudi v prihodnosti. 

V splošnih pogojih najdemo vrsto takšnih, ki naj bi jih izpolnjevali v prihodnosti. Tako morate biti denimo ob sklenitvi zavarovanja za kritične bolezni popolnoma zdravi, nekateri celo zahtevajo, da v zadnjih 10 letih niste obiskali nobenega zdravnika specialista in se niste zdravili za nobeno boleznijo, hkrati morate biti jasnovidni in se strinjati, da se v prihodnjih 12 mesecih tudi ne nameravate zdraviti. Tudi zavarovalno kritje ne začne veljati takoj ob sklenitvi zavarovanja, ampak šele nekaj mesecev pozneje. Veliko omejitev in izključitev najdemo tudi pri kritičnih boleznih. Tako boste denimo v primeru možganske kapi upravičeni do izplačila le, če vam je ta povzročila trajno okvaro. Prav tako morda ne boste upravičeni do zavarovalnine, če ste sicer zboleli za eno od bolezni, ki jih krije sklenjeno zavarovanje, a ste v preteklosti daljše obdobje bivali zunaj EU, ZDA in Kanade.

Prebrati ni dovolj, treba je razumeti

»V ZPS vedno znova opozarjamo, da je še kako pomembno, da pred izbiro zavarovanja potrošnik prebere in tudi razume splošne pogoje. Nikakor ni dovolj, če boste samo zaupali navedbam v oglasih ali trditvam zastopnikov, ki zatrjujejo, da boste 'varni', če boste zboleli za eno od bolezni na seznamu. Velikokrat se nato izkaže, da ni dovolj zgolj dejstvo, da zdravniki ugotovijo, da vaša bolezen spada med kritične bolezni s seznama zavarovalnice, zboleti morate natančno tako, kot si je zavarovalnica zamislila, sicer se lahko za zavarovalnino obrišete pod nosom,« opozarja Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Cena

Dodatek

Zavarovanja za hude bolezni v Sloveniji pri večini zavarovalnic ni mogoče skleniti samostojno, temveč ga lahko sklenemo le kot priključek k življenjskim zavarovanjem.

Ko sklepamo zavarovanje, na ceno zavarovanja vplivata spol in starost. Starejši ko smo, dražje je zavarovanje. S trajanjem zavarovanja lahko povečujemo zavarovalno vsoto za bolezni.

Izplačila

Pri multipli sklerozi zavarovalnino lahko zahtevate šele čez šest mesecev po nastanku bolezni, pri nekaterih boleznih (alzheimerjeva bolezen, možganska kap) pa po treh mesecih.

Neizplačila

Določene zavarovalnice vam ne bodo plačale zavarovalnine, če je bolezen povzročena s sevanjem energije in drugimi podobnimi dejavniki, ki vplivajo na zdravje.

Pogoji

Zavarovalnica lahko določi poseben pogoj, recimo da mora biti pri možganski kapi prisoten trajen nevrološki deficit, ki mora trajati vsaj tri mesece, ali podobno.