A1 Slovenija

Simobil dobil zeleno luč za spremembo imena

J.P./STA
31. 1. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Člani vladnega odbora za gospodarstvo so sprejeli sklep, s katerim vlada družbi Simobil dovoli uporabo besede Slovenija v spremenjeni firmi družbe, ki se bo skrajšano glasila A1 Slovenija.

Bobo
Eden največjih slovenskih telekomunikacijskih operaterjev, ki sodi pod okrilje skupine Telekom Austria, je že pred časom napovedal omenjeno spremembo imena.

Vlogo predlagatelja so presojali z vidika, ali družba opravljat pridobitno dejavnost, ki je za Republiko Slovenijo večjega pomena - pridobitna dejavnost je večjega pomena, če družba uspešno posluje in deluje družbeno odgovorno.

Glede na tržni delež, uspešnost poslovanja, število zaposlenih gre po oceni odbora za pomembno družbo, katere dejavnost je potrebno šteti kot dejavnost, ki je za državo večjega pomena, kar je utemeljeno tudi s tem, da neprestano širi svojo dejavnost in s tem ustvarja nova delovna mesta. Prav tako je del koncerna, ki ima mednarodni ugled in v firmah odvisnih družb praviloma uporablja imena držav sedežev odvisnih družb.

Simobil je konec novembra lani napovedal, da bo tekom leta 2017 izvedel prehod s svoje trenutne blagovne znamke na novo znamko A1. Gre sicer za znamko avstrijskega telekomunikacijskega velikana Telekom Austria, ki je lastnik Simobila.

Ni prostora za močne lokalne znamke

Prvi mož Simobila Dejan Turk je pojasnil, da so se za uvedbo nove znamke odločili v luči dejstva, da v globaliziranem svetu ni več prostora za močne lokalne znamke. Obenem bodo ta korak izkoristili za poudarjeno naravnanost na potrebe digitalne družbe.

Skupina Telekom Austria je v večinski lasti mehiškega telekomunikacijskega velikana America Movil, prisotna pa je na številnih trgih v regiji, poleg Avstrije še v Bolgariji, Belorusiji, na Hrvaškem, Sloveniji, Srbiji in Makedoniji.