Običajen dan

Sosedje pretreseni – Janku naj bi strel prebil ustno votlino

Gabrijel Toplak
31. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sosede, tudi tiste iz nižjih nadstropij, je dogodek zares pretresel. O Ani Rambaher govorijo samo v presežnikih, o storilcu povsem drugače.

Gabrijel Toplak
Sosedje imajo Ano v lepem spominu.

Stanovanjski blok v Ulici Dušana Kvedra v Mariboru, kjer je v soboto zvečer 87-letni Ivan Grobin, sosedje ga poznajo pod imenom Janko, ustrelil svojo 70-letno zunajzakonsko partnerico Ano Rambaher, je včeraj deloval povsem običajno. Pred glavnim vhodom ni bilo izobešene črne zastave, kot bi morebiti kdo pričakoval, ljudje so odhajali in prijahali. Med njimi takšni, ki za tragedijo niso vedeli, saj so bili zdoma.

Sosedje pretreseni

Sosedi pravijo, da naj policija za nesoglasja oziroma nasilje med Ano in Jankom ne bi vedela. Nikoli prej jih niso videli, da bi morali posredovali na tem naslovu. 

»Kaj, Ana je mrtva? Oh, groza! Pred dnevi sva govorili na hodniku. Pa tako prijazna je bila, delovala je zelo skromno. Več let sem mlajša od nje, a sem jo vselej rada ogovorila. Stanujem dve nadstropji pod njo z okni na nasprotno stran bloka, tako da ne bi mogla ničesar slišati, tudi če bi bila doma. Z možem in otroki smo bili konec tedna na Gorenjskem,« je včeraj dejala Maja. Tudi Aninega najbližjega soseda v soboto ni bilo doma, saj sta bila z ženo v službi. Za tragedijo sta izvedela šele v nedeljo. »Obiskovali se nismo, sva pa se večkrat videvala na hodniku. Bila je prijetna gospa, zato nas je dogodek še toliko bolj pretresel. V tem stanovanju smo že pet let in njenega partnerja v tem času nisem videl niti enkrat. Kolikor vem, ni veliko hodil iz stanovanja,« je dejal sosed.

Gabrijel Toplak
Na vrata, kjer nad zvoncem piše Rambaher, so policisti nalepili varnostni pečat NE ODSTRANJUJ, NE VSTOPAJ.

Bolezen ga je jezila

Storilec je v nedeljo zjutraj sam poklical policijo na telefonsko število 113 in jim povedal, da je ustrelil svojo partnerico, ki pa je že mrtva.

Niti drugi sosedje o Ani niso rekli nič slabega. »Enkrat sva s prijateljem v tretje nadstropje po stopnišču nosila kavč. Spomnim se, da naju je srečala v pritličju, ko je želela zapustiti blok. Ni odšla, ampak nama je ves čas odpirala vrata. Res je bila prijazna,« je dejal stanovalec, ki ni želel biti imenovan. Dodal je, da sta bili boljši prijateljici z njegovo mamo. »Včasih se ji je zaupala, da je Janko precej nasilen do nje, da grdo ravna z njo. Večkrat ji je rekla, da na vse ljudi gleda zviška. To bi bilo lahko posledica njegove neozdravljive bolezni, ki je bila že precej razvita. Imel je kožnega raka, kar je bilo razvidno z njegovega obraza. Tudi zato najverjetneje ni velikokrat zapuščal stanovanja. Vseeno pa mu tako krutega dejanja ne bi bilo treba storiti,« je dodal. Policija je danes pojasnila več okoliščin nedeljske tragedije, ob tem pa je nekaj zagotovo jasno: Janko je po dejanju poskušal storiti samomor, zaradi česar je izgubil zavest. Po informacijah iz UKC Maribor si je orožje nastavil pod brado, krogla pa mu je prebila ustno votlino in šla ven pri nosu. Proti jutru, ko se je ponovno zavedel, je nato poklical reševalce.