Družinsko nasilje

Je Milko ubil, ker je zahtevala ločitev?

mr
31. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Triinšestdesetletnemu upokojencu je tožilstvo v primeru priznanja očitkov po obtožbi ponudilo deset let zapora ter podaljšanje pripora.

Samo Strel
Obtoženi Drago Railić o priznanju očitkov po obtožbi še razmišlja ...

Triinšestdesetletni Drago Railić je 15. oktobra lani v družinski hiši ob Ižanski cesti v Ljubljani zadavil svojo dve leti mlajšo ženo Milko, po dejanju pa poklical policijo in se ji predal.

Sosedje si niti v sanjah niso predstavljali, da se bo zakon Railićevih končal po najbolj črnem scenariju.

Včeraj je bil za obtoženega na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisan predobravnavni narok. A je Railićev zagovornik, odvetnik Dino Bauk, sodišču predlagal, naj se narok za nekaj dni preloži, da se obtoženi izjasni glede krivde. V primeru priznanja uboja je tožilstvo Railiću ponudilo deset let zapora ter podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe (za omenjeno kaznivo dejanje je sicer predvidena kazen od pet do petnajst let zapora).

V ozadju tragedije naj bi bila ločitev

Obtoženi na vprašanje sodnice o zakonskem stanu: »Zdaj sem samski.«

Kaj točno je 63-letnika gnalo v zločin, bo morda še prišlo na dan, neuradno pa naj bi bila v ozadju te tragične družinske zgodbe Milkina zahteva za ločitev, ki naj bi jo Dragu prek odvetnika posredovala le nekaj dni pred tragedijo. Railićeva, oba že v pokoju, sta sicer v večji družinski hiši v manjšem naselju ob Ižanki živela skupaj s starejšim sinom, snaho in tremi vnuki, mlajši sin pa si kruh služi v Švici.

Pred dogodkom s sosedom pometal cesto

Sosedje so po dogodku povedali, da si niso niti v sanjah predstavljali, da se bo njun zakon končal po najbolj črnem scenariju, oba so namreč imeli v čislih kot dobri in razumni duši, pa čeprav je bilo znano, da se je njuna zveza začela v zadnjem obdobju krhati zaradi »različnih nesoglasij«. Eden od sosedov je še nekaj minut pred dogodkom skupaj z Dragom pometal cesto in nič mu ni dalo slutiti, da ima 63-letnik za bregom zločin.

Sinova odškodnine ne bosta terjala

Kakorkoli. Predobravnavni narok se bo za 63-letnega vdovca nadaljeval prihodnji ponedeljek. Oškodovanca, torej oba sinova, premoženjskopravnega zahtevka zoper očeta nista priglasila.