Kriminalna naveza

Lončar in Jovanović v družbi članov zemunskega podzemlja

mv
1. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na srbskem političnem parketu se je odprla nova Pandorina skrinjica

Reuters
Zdaj že pokojna Mile Luković "Kum" in Dušan Spasojević "Šiptar".

 Atentat na Zorana Đinđića so izvedli prav pripadniki zemunske kriminalne združbe.

Številni srbski politiki so že nekaj dni v krču, potem ko je v javnost pricurljala fotografija ministra za zdravstvo Zlatiborja Lončarja v družbi vodje zemunskega klana Dušana Spasojevića. Fotografijo je objavil poslanec Velimir Ilić in povzročil izbruh nove afere. Ilić je dejal, da je fotogradivo prejel od neimenovanega člana varnostne službe ter da je seznam politikov, ki so sodelovali s člani razvpitega zemunskega klana, zelo podroben in obsežen. Situacijo še dodatno zapleta dejstvo, da so prav člani zemunskega klana stali za umorom nekdanjega ministrskega predsednika Zorana Đinđića. Na Ilićeve navedbe se je odzvala tudi policija, ki je zanikala, da bi v njihovih arhivih obstajale kakršnekoli fotografije, ki povezujejo srbski politični vrh s kriminalnim podzemljem.

Minister za zdravstvo se brani

Zaščiteni – zgodbe o politično-mafijskih navezah navadno ne pridejo dlje od objav v medijih. 

Zgodba politično-mafijskega sodelovanja sega v obdobje osemdesetih let prejšnjega stoletja, klimaks pa je dosegla v času Miloševićevega režima. Toda Zlatibor Lončar pravi, da nikoli ni sodeloval v mafijskih poslih in da je fotografija nastala po uspešni operaciji Spasojevićevega očeta, za katero se mu je vodja klana zahvalil. Lončar je obtožil nekdanjega nogometaša Partizana Dragoljuba Jeremića, da je fotografijo prodal Iliću, vendar nekdanji branilec beograjskega moštva, ki svoje vezi z Zemunci ne skriva, sodelovanje z Ilićem vseeno zanika.

Naslednja tarča je Čedomir Jovanović

Profimedia
Čedomir Jovanović naj bi se udeleževal kokainskih seans v Šilerjevi ulici.

Božidar Spasić, izvedenec za varnost, je o zadnjih odkritjih dejal, da niso presenetljiva ter da v tajnih in osebnih arhivih obstaja več kot sto fotografij, ki mečejo temno luč na srbski politični vrh. V zadnjih dneh se v medijih pojavlja tudi ime nekdanjega podpredsednika vlade in aktualnega poslanca stranke LDP Čedomirja Jovanovića, ki ga je nekdanji vodja varnostno-obveščevalne službe Milorad Bracanović obtožil tesnega prijateljevanja z razvpitim mafijskim klanom. Po Bracanovićevih besedah v arhivih obstajajo tako fotografije kot videoposnetki »kokainskih seans«, ki se jih je udeleževal srbski politik. Jovanović za zdaj molči.