Epidemija je tukaj

Kritične razmere v Ljubljani: Zaradi gripe odprli zasilno ambulanto

M.K.
25. 1. 2017, 15.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je zaradi velikega števila obolelih, ki iščejo zdravniško pomoč, vzpostavil začasno zasilno ambulanto.

Bobo
Razmere so zelo resne že nekaj tednov, v zadnjem času pa se je še stopnjevalo in v zadnjih dveh dneh doseglo najslabšo raven doslej (slika je simbolična).

Kot je povedal strokovni direktor interne klinike UKC Zlatko Fras, bo ambulanta delovala v pritličju UKC v prostorih, ki so sicer namenjeni dializi, z njo pa želijo skrajšati čas obravnave obolelih.

Po Frasovih besedah je stanje resno že nekaj tednov, v zadnjem času pa se je še stopnjevalo in v zadnjih dveh dneh doseglo najslabšo raven doslej. "V določenih delih dneva smo imeli tudi do 40 bolnikov visoke stopnje nujnosti, ki morajo biti pregledani v največ štirih urah, kar onemogoča normalno delo z drugimi bolniki in zelo moti celotno obravnavo," je Fras povedal v današnji izjavi za medije.

V UKC pozivajo in prosijo vse ljudi, da v domačem okolju poskrbijo za vse bolnike, in če le ni nujno, naj ne hodijo na urgenco, razen v primeru, če bi se pomembno poslabšalo zdravstveno stanje.

Zaradi tega so se že sredi meseca odločili za aktivacijo sistema, namenjenega razmeram, ko v bolnišnico v kratkem času pride večje število obolelih. Razglasili so tako imenovani zeleni alarm, kar jim omogoča aktivacijo dodatnih mehanizmov, kar se tiče osebja, opreme in prostorov.

Nova ambulanta bo po Frasovih besedah delovala na "zelo improviziranem mestu", saj znotraj urgence ni nobenih rezerv. "Upamo, da bomo s tem vsaj do določene mere ublažili izredno stanje na internistični prvi pomoči, kjer je pritisk zelo velik," je povedal Fras in vse državljane pozval, naj ne prihajajo na urgenco, če njihovo stanje ni takšno, da ga ne bi mogli uspešno obravnavati v domači oskrbi.

Začasna ambulanta je sicer povezana z urgentnim blokom, namenjena pa bo predvsem tistim, za katere bodo ocenili, da najverjetneje ne potrebujejo zdravljenja v bolnišnici. S tem želijo predvsem pospešiti obravnavo obolelih, je pojasnil Fras.

Na pregled so nekateri čakali tudi po 8 do 9 ur

Vodja internistične prve pomoči interne klinike UKC Ljubljana Hugon Možina je poudaril, da zdravstveno osebje pričakuje še poslabšanje trenutnih razmer, saj je takrat, ko so izdali prva opozorila glede gripe, ta šele prihajala, "zdaj pa je tukaj". Število dnevno pregledanih se je zvišalo na 90 in več, težavo pa osebju predstavlja tudi dejstvo, da pride večina obolelih v popoldanskih in večernih urah.

Bolniki, ki ne spadajo v skupino najhuje obolelih, morajo po Možinovih besedah čakati, da osebje najprej obravnava najbolj resne primere, zato se je čas čakanja predvsem zanje močno podaljšal. "Na pregled so čakali tudi po osem, devet ur," je dejal Možina.

Starše pozivajo, da če se le da, naj obdržijo dojenčke in otroke pod enim letom starosti doma, naj ne hodijo z njimi v trgovine, velike trgovske centre, naj se ne zadržujejo v zaprtih prostorih z velikim številom ljudi.

Kot je pojasnil, vzpostavitev takšne zasilne ambulante poleg prostora terja tudi dodatnega zdravnika, medicinsko sestro in administrativnega delavca. Prav tako je treba poskrbeti za tehnično opremljenost prostora. Trenutno sicer čakajo samo še na določitev zdravnika in medicinske sestre, je pojasnil Možina. Glede pomanjkanja postelj je povedal, da primarni načrt vključuje še dodatno povečanje števila postelj na oddelku v bolnišnici dr. Petra Držaja.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana Tatjana Mrvič je ponovila, da so razmere "precej alarmantne". "V primerjavi s prejšnjim tednom imamo zdaj v dveh dneh dokazanih toliko primerov gripe kot prej v polovici tedna skupaj, od novega leta pa smo obravnavali 570 dokazanih primerov gripe," je povedala in dodala, da je v prihodnjih dveh tednih pričakovati povečano število obolelih otrok.

"Delovni čas nove ambulante na IPP bo od 15. do 23. ure. Za delovanje te ambulante smo zagotovili sodelovanje zaposlenih iz različnih klinik UKC Ljubljana. Vsi, tako zdravniki, medicinske sestre in administrativni delavci, ki bodo v tej ambulanti delovali, bodo pripomogli, da bomo lahko lažje in hitreje pomagali oskrbeti nenujne paciente, da ne bodo čakali tako dolgo," je povedala Jadranka Buturović Ponikvar, namestnica strokovne direktorice UKC Ljubljana.