Pri Šmarju - Sapu

Noga ji je molela iz vozila. Pristojni so si po klanju ogledali njene ostanke

J.P.
25. 1. 2017, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ponedeljkovo jutro. Avtomobili švigajo proti prestolnici in v osrčje Dolenjske, na odstavnem pasu tovorno vozilo.

Youtube
Pregled po klanju poškodb kosti ali sklepov ni razkril.

Predvčerajšnjim smo poročali o nič kaj prijetnem prizoru, ki ga je na avtocesti ob naselju Šmarje – Sap ujela kamera ogorčene voznice.

Uredba Sveta 1/2005 o zaščiti živali med prevozom določa splošne pogoje – med drugim tudi, da nihče ne prevaža živali ali povzroči, da se živali prevažajo tako, da lahko dobijo poškodbe ali da neupravičeno trpijo. Osebe, ki prevažajo živali oziroma za njih skrbijo med prevozom, morajo biti ustrezno usposobljene, saj uredba natančno predpisuje postopke ravnanja z živalmi pri natovarjanju in najmanjši dovoljen prostor, ki mora biti živali na voljo glede na vrsto in težo. Uredba nadalje predpisuje, katere živali so primerne za prevoz in katere ne, katere pogoje mora prevozno sredstvo izpolnjevati glede na vrsto in dolžino prevoza, določa pa tudi prevozne postopke ter časovne presledke med napajanjem in krmljenjem ter čas vožnje in počitka za živali.

Okoli 9. ure zjutraj je namreč naletela na tovorno vozilo za prevoz živine, iz katerega je molela kravja noga. Voznik je vozilo ustavil, njegovo prizadevanje, da bi žival osvobodil, pa je posnela omenjena mimoidoča.

Posnetek so z nami, pristojnimi službami in možmi postave delili člani Zavoda Pit. Kot so nam pojasnili v ponedeljek, so na Policijski upravi Ljubljana prijavo prejeli. Danes pa smo se znova obrnili na Natašo Pučko iz Policijske uprave Ljubljana, ki nam je povedala, da so policisti na podlagi prijave izsledili voznika iz okolice Kranja in zbrali obvestila. Elementov kaznivega dejanja mučenja živali niso odkrili, bodo pa o vseh ugotovitvah glede prevoza in listinske dokumentacije o prevozu obveščali pristojni prekrškovni organ, v tem primeru Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Obrnili smo se tudi na veterinarsko inšpekcijo.

Odrgnjen karpalni sklep

»Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin smo 23. 1. 2017 prejeli prijavo o nehumanem ravnanju z živaljo med prevozom pri Šmarju – Sapu,« so zapisali in dodali, da so jo iz Območnega urada Ljubljana »v reševanje posredovali na krajevno pristojni Območni urad Kranj.« Po prejeti prijavi so se obrnili na podjetje Mesnine dežele kranjske. »Ugotovili smo, da so bile živali (sedem krav in šest telet), ki so prispele s kamionom KR-SD-020, razložene brez prisotnosti uradnega veterinarja. Ena od krav je imela odrgnjen karpalni sklep, pri pregledu po klanju pa ni bilo opaziti poškodb kosti ali sklepov.«

Primer torej še ni zaključen.