Režimu so šteti dnevi

Severnokorejska elita se upira Kimu

B.K.
25. 1. 2017, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji severnokorejski ambasador v Londonu Tae Jong-ho, ki je lani prebegnil v Južno Korejo, trdi, da postaja kritika severnokorejskega režima vedno pogostejša.

Pripadniki severnokorejske elite naj bi odkrito izražali nezadovoljstvo z voditeljem Kim Džong-unom in njegovo vlado, pravi prebežnik.

54-letni Tae je z družino iz Severne Koreje pobegnil avgusta lani, sedaj pa se aktivno pojavlja na televiziji in govori z mediji. Pravi, da je njegov cilj ponovna združitev obeh Korej. Ker trenutni Kimov režim temelji na »vladavini terorja,« je vedno večje število ljudi nezadovoljno z vrhom režima.

»Ko je Kim Džong-un prevzel oblast sem upal, da bo sprejel razumne in racionalne odločitve kako Severno Korejo rešiti revščine, a kmalu sem obupal, saj je začel čistiti uradnike brez pravih razlogov,« je dejal Tae, sicer najvišji uradnik, ki je prebegnil iz Severne Koreje od leta 1997, ko je isto storil oče severnokorejske nacionalistične ideologije Juče, Hvang Džang-jop.

Tae je poudaril, da fevdalna hereditarna ureditev, ki jo je ustoličila družina Kim, ne služi ljudstvu in nima nobene veze s komunizmom.

Po mnenju prebežnika ima severnokorejski režim še največ 5 let življenjske dobe, nato bo propadel in prišlo bo do ponovne združitve polotoka. K temu želi tudi aktivno pripomoči.