Zdajšnji v. d. generalnega direktorja Marko Filli, ki se je potegoval za nov mandat, je izrazil razočaranje nad tem, da je bila seja zaprta. "Presenečen in razočaran sem nad odločitvijo programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), da sejo, kjer smo se kandidati predstavili in se je odločalo o izbiri generalnega direktorja, zapre za javnost, in se od te odločitve distanciram," je na družbenem omrežju Facebook zapisal Filli in dodal: "To preprosto ni v skladu z vrednotami transparentnosti, ki sem jih vedno zagovarjal pri svojem delu in tudi izpostavil v svojem programu dela."

Protest zaradi zaprte seje programskega sveta so danes izrazili tudi v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP). "Vsako zapiranje sej pred javnostjo spominja na čase, ko so partijski oblastniki svoje seje zapirali pred ljudstvom, hkrati pa zbuja sume koruptivnosti njihovega delovanja.Programski svetniki so predstavniki gledalcev in poslušalcev, zato bi morali delovati javno in transparentno," so izpostavili.

V združenju so ob tem programske svetnike pozvali, naj se zavzemajo za odprtost in javnost svojih sej ter da naj se zaprtih sej ne udeležujejo.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek pa je danes sporočila, da je bil "(ne)izbor generalnega direktorja RTVS nedostojna farsa v posmeh javnosti in javnim funkcijam, ki jih mora opravljati zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, financiran s pomembnim deležem javnih sredstev". Nadaljnje odločanje in končna odločitev o ponovitvi razpisa pa po njenih besedah ugotovitev o farsi le še podkrepita. Takšen način "(ne)odločanja" je po mnenju predsednice DNS nesprejemljiv tudi zato, ker se uredniki in novinarji RTVS trudijo opravljati novinarsko delo profesionalno in odgovorno, tovrstne odločitve, ki sicer z novinarskim delom niso neposredno povezane, pa ne glede na to vplivajo tudi nanje in sooblikujejo mnenja in predstave javnosti o mediju v celoti.

Predstavniki DNS, koordinacije novinarskih sindikatov RTVS in Sindikata novinarjev Slovenije so sicer že pred sejo pozvali programske svetnike, naj seje ne zaprejo za javnost. Opozorili so na 19. člen zakona o RTVS, ki določa, da je glasovanje programskega sveta v vseh zadevah javno. Po mnenju podpisnikov poziva je izključitev javnosti "iz spremljanja tako pomembnega postopka, kot so volitve in imenovanje generalnega direktorja, v globokem protislovju z javnim delovanjem zavoda in z njegovim pomenom za družbo".

Nihče ni dobil dovolj glasov

Programski svet RTVS sicer na ponedeljkovi za javnost zaprti seji ni izvolil novega generalnega direktorja, saj nobeden od treh kandidatov ni zbral zadostne podpore. Svet je izbiral med Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim kulturnim ministrom Urošem Grilcem.

Za izvolitev na mesto generalnega direktorja bi moral kateri od treh kandidatov zbrati večino glasov vseh članov programskega sveta oz. najmanj 15 glasov, kar pa se tudi po več glasovalnih krogih ni zgodilo, je po koncu seje povedal predsednik sveta Miran Zupanič. Pojasnil je, da so se svetniki odločili za vnovičen razpis, čeprav so imeli tudi možnost, da bi glasovanje ponovili čez 14 dni.