Ponzijeva shema

Pod žimnico našli 20 milijonov

S.R.
24. 1. 2017, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Urad ameriškega državnega tožilstva je objavil fotografijo velikanske vsote denarja, ki so ga odkrili med preiskavo goljufije.

US Attorney's Office/Twitter
Spal je na milijonih.

Državni agentje so med preiskavo pranja denarja vdrli v stanovanje v mestu Westborough v zvezni državi Massachusetts. Med racijo jih je pod vzmetnico pričakalo bogato presenečenje, saj so naleteli na kar 20 milijonov ameriških zelencev.

Fotografijo bankovcev, skritih med posteljni okvir, je objavil Urad državnega tožilstva v Bostonu. 

Do tega stanovanja jih je vodil brazilski osumljenec, ki so mu v okviru obsežne preiskave sledili iz New Yorka. 28-letni Cleber Rene Rizerio Rocha je zdaj obtožen poskusa pranja denarja. Ker obstaja tveganje pobega, je sodnik zanj odredil zapor brez možnosti plačila varščine.

Tožilstvo pravi, da je Rocha povezan z milijardo dolarjev težko piramidno shemo, v kateri naj bi sodelovalo podjetje TelexFree, ki nudi storitve internetne telefonije. Organi pregona so leta 2014 po preiskavi sedeža tega podjetja obtožili dva od ustanoviteljev. Prvi, Carlos Wanzeler, je domnevno pobegnil v Brazilijo, kjer naj bi se skrival še danes. Drugi, nekdanji izvršni direktor podjetja James Merrill, pa je lani v sodnem postopku priznal krivdo in trenutno še čaka na izrek kazni.