Ponarejeni dokumenti

Aretirali prosilca za azil, ki je v Avstrijo prišel čez Slovenijo

G.G.
24. 1. 2017, 16.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijska policija je zavihala rokave v lovu na osebe, ki so po njihovem povezane z islamskimi skrajneži.

Profimedia
Badrove brigade se borijo proti Islamski državi, tako da pridržanega Iračana ne morejo obtožiti zaradi "članstva" v teroristični organizaciji.

Po petkovi aretaciji 17-letnega avstrijskega državljana albanskih korenin Lorenza K., ki naj bi na Dunaju pripravljal bombne napade, so avstrijski policisti povečali nadzor. V ponedeljek zvečer so v begunskem domu v Salzburgu prijeli 34-letnega Iračana, ki naj bi bil pripadnik šiitskih paravojaške organizacije Badrove brigade, ki se v Iraku od leta 2014 borijo proti teroristični organizaciji Islamska država.

Do Iračana so prišli po ovinku. Decembra so salzburški policisti pridržali in zaslišali 25-letnega Maročana, ki so ga imeli pod drobnogledom zaradi morebitnega načrtovanja napadov na silvestrovo. Maročana so minuli teden izpustili, ker zoper njega niso našli dovolj obremenilnega materiala, so pa na njegovem mobilnem telefonu uspeli pridobiti že zbrisano fotografijo, na kateri je poziral moški v uniformi Badrovih brigad.

34-letni Iračan je priznal, da je na fotografiji, a trdi, da ni aktiven član Badrovih brigad.

Iračan je v Avstrijo pripotoval po t.i. Balkanski poti, čez Slovenijo. Pri vstopu v Avstrijo je za azil zaprosil s ponarejenimi dokumetni, kar so odkrili šele zdaj.