Vozimo pametno

Med vožnjo uporabljajo tudi prenosne računalnike

G.G.
24. 1. 2017, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poostren nadzor policistov nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo je pokazal, da je mobilni telefon pogosto v rokah voznikov. Na mariborskem območju so v osmih urah zabeležili kar 79 takšnih kršitev. Izkazalo se je celo, da vozniki med vožnjo uporabljajo tudi tablične in prenosne računalnike.

PU Maribor
Okrepljen nadzor bo trajal do nedelje.

Z vseslovensko preventivno akcijo s sloganom Vozimo pametno! so policisti začeli 16. januarja in bo trajala vse do nedelje. Med poostrenimi nadzori so posebej pozorni na morebitno uporabo mobilnikov in drugih naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Na območju Policijske uprave Maribor so prvi obsežni poostreni nadzor izvedli v petek, drugi pa po besedah policijskega inšpektorja Branka Pivljakoviča poteka danes.

V petek so med 8. in 16. uro ugotovili 79 kršitev uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, 40 kršitev neuporabe varnostnih pasov in dve kršitvi vožnje pod vplivom alkohola.

Na Policijski upravi Maribor zato ponovno opozarjajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša voznikovo zbranost. "Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon, je možnost prometne nezgode kar štirikrat večja," so sporočili.

Ugotavljajo, da ne le da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje, ampak jih vozniki ne uporabljajo le za telefoniranje, pač pa tudi za pošiljanje sporočil, brskanje po spletu in celo za uporabo družbenih omrežij. Nekateri gredo še dlje in med vožnjo uporabljajo tudi tablične in prenosne računalnike ter ostale naprave, ki zmanjšujejo njihovo zbranost.