Niso jih prepričali

Za zaprtimi vrati niso izvolili generalnega direktorja RTV Slovenija

T.L./STA
23. 1. 2017, 22.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Svetniki so se odločili za ponovitev razpisa za direktorsko mesto.

STA
Generalnega direktorja niso uspeli izvoliti.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija na današnji za javnost zaprti seji ni izvolil novega generalnega direktorja, saj nobeden od treh kandidatov ni zbral zadostne podpore. Svet je izbiral med zdajšnjim v. d. generalnega direktorja Markom Fillijem, nekdanjim vodjem produkcije Televizije Slovenija Igorjem Rozmanom in nekdanjim kulturnim ministrom Urošem Grilcem.

Za izvolitev na mesto generalnega direktorja bi moral kateri od treh kandidatov zbrati večino glasov vseh članov programskega sveta oziroma najmanj 15 glasov, kar pa se tudi po treh glasovalnih krogih ni zgodilo, je po koncu seje povedal predsednik sveta Miran Zupanič. Pojasnil je, da so se svetniki odločili za vnovičen razpis, čeprav so imeli tudi možnost, da bi glasovanje ponovili čez 14 dni.

Neuradno: najprej je izpadel Grilc

V zadnjem glasovalnem krogu so se svetniki izrekali zgolj o Filliju, saj je v prejšnjih krogih zbral največ podpore, a mu tudi niso namenili dovolj glasov. Po zaenkrat še neuradnih informacijah je iz volilne tekme najprej izpadel Grilc, nato pa še Rozman.

Programski svet se je sicer na začetku seje odločil za izločitev javnosti na predlog predsednika sveta Zupaniča. O njegovem predlogu so svetniki glasovali dvakrat. Prvič predlog ni dobil potrebne dvotretjinske podpore, jo je pa dobil pri drugem glasovanju.