Pro bono ambulanta

Le dva župana sta prispevala denar

pk
15. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za izpolnjevanje poslanstva brezplačna ambulanta v Novi Gorici potrebuje finančna sredstva.

STA
Pro bono ambulanta med drugim išče tudi dodatne prostovoljce.

MONG
Lilijana Remec je soustanoviteljica brezplačne ambulante v Novi Gorici.

V začetku letošnjega leta je na pobudo Goričanke Ane Jug in ob izdatnem angažmaju medicinske sestre Lilijane Remec zaživela pro bono ambulanta za tiste brez zdravstvenega zavarovanja. Teh je po statističnih podatkih Ajpesa prek 600 na mesečni ravni; gre predvsem za samostojne podjetnike in male obrtnike, in to samo v Goriški regiji.

Številne težave

V fazi ustanavljanja je ekipa pro bono ambulante naletela na mnogo preprek; preseneča jih predvsem dejstvo, da kljub temu, da so brezplačne ambulante v Sloveniji prisotne že dvanajst let, vlada ni sprejela nobene pravne regulative, ki bi urejala to področje. Zaradi tega se pro bono ambulante spoprijemajo s številnimi težavami. Tudi tistimi finančne narave.

Ambulanta je tako odvisna od dotacij sočutnih ljudi in od sredstev, ki jih dobijo prek občinskih in drugih razpisov. V zvezi s slednjim so se odločili za prijavo na razpise za dodelitev sredstev v trinajstih občinah Goriške regije.

Negativno presenečeni

Občina Ajdovščina
Ajdovski župan je poleg novogoriškega edini, ki je do zdaj ambulanti namenil denar.

»Odziv ni bil najboljši. Samo dve občini sta za zdaj izkazali podporo ambulanti; Mestna občina Nova Gorica nam je namenila skoraj 3000 evrov, ajdovski župan Tadej Beočanin pa je 800 evrov dal kar iz županovega fonda. Upam, da bodo tudi ostale občine izkazale posluh za naše potrebe,« pravi Lilijana Remec, ena od ključnih oseb pri ustanavljanju ambulante.

»Odločili smo se, da poskusimo zbrati še nekaj denarja prek glasbenega dogodka. V petek zvečer bomo v športnem centru Hit pripravili dobrodelni koncert, na katerem nastopajo Dejan Cukić in Spori ritam ter Andrej Šifrer,« pove Remčeva, ki vse toplo vabi na dogodek.

Kako jih lahko podpremo

Z udeležbo na dobrodelnem koncertu v Šempetru pri Gorici; izkupiček od prodanih vstopnic bo namreč namenjen delovanju pro bono ambulante.

Nujno potrebujejo zdravnika

Iz brezplačne ambulante sporočajo, da nujno potrebujejo vsaj še enega zdravnika, ki bi razbremenil zdravnico, ki v Novo Gorico prihaja iz drugega konca države. Iščejo tudi tehnika zdravstvene nege, ki bi bil pripravljen del svojega prostega časa prostovoljno nameniti delovanju ambulante. Za pridobivanje sredstev na občinskih in evropskih razpisih bi ambulanta potrebovala prostovoljca, ki so mu tovrstne zadeve blizu. V novogoriški pro bono ambulanti bi potrebovali tudi pomoč pri zagotavljanju zdravil ter njihovemu urejanju.