Sodni proces

Pijan in drogiran streljal na policiste

Gabrijel Toplak
14. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Siniša Frank je julija letos pijan in drogiran, kot je dejala njegova mama, res pritisnil na sprožilec, a ni imel namena nikogar ustreliti.

Gabrijel Toplak
Siniša Frank se včeraj ni želel zagovarjati.

Na mariborskem sodišču je včeraj potekalo sojenje 32-letnemu Siniši Franku, ki je osumljen, da je julija letos, potem ko so na njegova vrata potrkali policisti, izvlekel zračno pištolo, na las podobno pravemu strelnemu orožju, in ustrelil proti policistu. Tega je zgrešil, policisti pa so ga kasneje, ko je orožje odložil in so videli, da gre za zračno pištolo, namesto s svojim strelnim orožjem obvladali s strokovnim prijemom.

Po besedah prič naj bi imel obtoženi zračno pištolo uperjeno v prsi oziroma glavo 194 centimetrov visokega pomočnika komandirja Policijske postaje Rače Aleksandra Hajška.

Droga, orožje, naboji ...

V hišni preiskavi so pri 32-letniku, ki je v priporu in ima na eni roki tetoviran napis Kolji škife, v posebej prirejenem prostoru za gojenje konoplje našli 23 sadik, 400 gramov posušenih vršičkov marihuane, dve elektronski tehtnici in nekaj sintetične droge. Zasegli so mu več kosov kratkocevnega orožja (pištole in revolverje), puško z daljnogledom in večjo količino nabojev različnih kalibrov, bokser, električni paralizator ter samostrel.

Vinjen in drogiran

Pred sodni senat, ki ga vodi Danila Dobčnik Šošterič, je stopila njegova mama Gordana Frank Ibrahimi. Sodišču je povedala, da je imel njen sin v zadnjem času samomorilska nagnjenja. »Tisto jutro se spomnim, da sem stala za njim, ko je stopil v bližino policista. Slišala sem pok in začela kričati, da ima zračno pištolo, in ne pravo orožje,« je pojasnjevala Frank Ibrahimijeva. Dodala je, da so želeli imeti navzočega odvetnika, a so bile sodne počitnice, zato ni imela sreče. »Ne bomo tukaj cel dan,« naj bi ji odgovorili policisti. »Sin je bil vinjen in drogiran. Imel je peno na ustih, kar je izraz šoka,« je dejala in nadaljevala, da je njen sin dober strelec, a ni imel namena koga ustreliti.

Zaradi nelegalnega posedovanja orožja obtoženemu grozi do pet let zapora, zaradi prepovedane droge do deset let, za streljanje na policista pa od enega do pet let zapora.

V skladu z zakonom

Policisti so na vprašanja okrožne državne tožilke Mateje Artenjak in Frankovega zagovornika Roka Keršiča zatrjevali, da so ravnali v skladu z zakonom. »Ko je streljal name, je imel roke iztegnjene. Večkrat sem se ga opozoril, naj odvrže orožje. Potem sem zaslišal pok in njegov smeh. Sprožil nisem, ker sta za njim stala njegova starša. Vse skupaj pa je trajalo kakšni 10 sekund,« je pripovedoval Aleksander Hajšek s Policijske postaje Rače in dodal, da jih je o posedovanju orožja obvestil anonimnež. Frankovo precejšnje pitje alkohola je potrdila tudi njegova, kot je dejala, intimna prijateljica Klavdija Spolenak: »Zato sem se v zadnjem času tudi oddaljila od njega. Konoplje pa nisem videla, a sva jo skupaj kadila. Videla sem tudi zračno pištolo.«