Branil je drogo

Siniša streljal na policista

Gabrijel Toplak
26. 7. 2016, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

32-letnega domačina, ki ga je policija že obravnavala zaradi drugih kaznivih dejanj, so možje postave na svoj prihod opozorili, kot je treba, in so zanj imeli vsa dovoljenja. Zdaj mu poleg prometa in proizvodnje droge očitajo tudi maščevanje uradni osebi.

PU Maribor
Orožje, ki so ga zasegli med hišno preiskavo; pod številko 1 je pištola, s katero je ustrelil.

Pisali smo, da so mariborski policisti minuli petek nekaj pred 6. uro želeli opraviti hišno preiskavo pri 32-letnem moškem iz Zgornjih Poljčan, ki se je odzval precej filmsko.

Policisti pripravljeni

sta
Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

Takoj ko je eden od staršev odprl vrata, je 32-letnik (neuradno smo izvedeli, da naj bi šlo za Sinišo F., že znanca policije, op. p.) ustrelil proti enemu izmed policistov, ki je bil v tistem trenutku od njega oddaljen le nekaj metrov. »Ni ga zadel,« je v sporočilu za javnost zapisal tiskovni predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl in dodal, da so bili policisti sicer na tak napad pripravljeni ter zaščiteni z neprebojnimi jopiči, čelado in znaki policije. Včeraj je pred novinarje stopil vodja Sektorja kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave (PU) Maribor Robert Munda in dogodek predstavil podrobneje. »Osumljenec je v pridržanju v Mariboru,« je začel.

Preprečitev uradnega dejanja

Intervencijo je Munda opisal tako: »Policisti več policijskih postaj z območja mariborske policijske uprave so pod vodstvom policistov Policijske postaje Rače in na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru opravili hišno preiskavo pri osumljencu v Zgornjih Poljčanah. Še pred njenim začetkom pa je 32-letni osumljenec s strelom iz zračne pištole neposredno na policista, torej s silo in resno grožnjo, poskušal preprečiti uradno dejanje. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper policiste so nadaljnji postopek prevzeli mariborski kriminalisti, opravili ogled kraja kaznivega dejanja, še vedno pa vodijo intenzivno kriminalistično preiskavo,« je pojasnil Munda.

»Obširna« ovadba

FU
Policisti so pri osumljencu našli tudi posušeno marihuano, denar ter dve tabletki ekstazija.

Pri hišni preiskavi so policisti in kriminalisti v posebej prirejenem prostoru za gojenje našli 23 sadik konoplje (marihuane in več pripomočkov za vzgajanje te rastline), okoli 400 gramov že posušenih vršičkov marihuane, dve elektronski tehtnici, 110 evrov ter dve tabletki ekstazija. »Zasegli so tudi več kosov kratkocevnega (pištole, revolverji) in dolgocevnega orožja (puška z daljnogledom), večjo količino nabojev različnih kalibrov, bokser, električni paralizator, samostrel in več elektronskih naprav,« je našteval Munda in nadaljeval, da so kriminalisti SKP PU Maribor zoper 32-letnika podali pristojnemu tožilstvu kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj.

»Gre za neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, preprečitev uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter nedovoljeno proizvodnjo orožja ali eksploziva in promet z njim,« je naštel Munda. Sicer pa je vodja sektorja kriminalistične policije glede na način osumljenčevega načina življenja lahko sklepal, da je šlo za dejansko veliko ogroženost za okolje, zato so upravičeno prišli do zaključka, da je treba poseči v Siniševo osebno svobodo. »Že med hišno preiskavo je bilo zaseženih več elektronskih naprav, v katerih so bile številne fotografije, na katerih je bilo med drugim mogoče opaziti poveličevanje orožja in konzumacijo drog,« je poudaril Munda.

Vsaj hude poškodbe

sta
Osumljenec je z zračnim orožjem streljal na policista Policijske uprave Maribor.

Po njegovih besedah policisti tudi niso mogli ugotoviti, ali je šlo za »pravo« strelno orožje. »Težko je presoditi, kaj je sploh pravo orožje. Res pa je, če bi s tem orožjem, ki je tudi prepovedano, zadel policista, bi ga vsaj hudo telesno poškodoval,« je prepričan Munda. Osumljenca so policisti že nekaj časa opazovali, saj so imeli na voljo informacije, da je povezan s pridelavo oziroma preprodajo prepovedane droge, obenem pa poseduje tudi orožje. Obravnavali naj bi ga že zaradi drugih kaznivih dejanj. Letos se je zgodilo že 68 napadov na policiste.