Svet

Krvavi konec tedna v Nemčiji

žk
26. 7. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nemčijo so v nekaj dneh pretresli kar trije krvavi napadi. Dva izmed napadalcev sta bila begunca iz Sirije, zaradi česar je kanclerka Merklova deležna velikih pritiskov in kritik.

Reuters
Nemška vlada bo dokončne ukrepe sprejela, ko bodo znani rezultati preiskav.

Pretekli konec tedna so bo v nemško zgodovino zapisal kot eden najbolj tragičnih. V petek je v Münchnu samotar David Ali Sonboly v strelskem pohodu ubil devet ljudi in jih več ranil. Po ugotovitvah policije ni bil povezan s skrajno skupino Islamska država, temveč je imel psihične težave. Kot je še povedal šef münchenske policije Hubertus Andrae, so pri njem našli material o strelskih pohodih v preteklosti.

Arhiv Svet24
Napad za mačeto v mestu Reutlingen.

Napad z mačeto

A že v nedeljo so Nemci dobili nov udarec. V nemškem mestu Reutlingen je moški z mačeto napadel mimoidoče, pri čemer je eno žensko ubil in dve osebi ranil. Policija je napadalca, 21-letnega prosilca za azil iz Sirije, prijela. Kot so pojasnili preiskovalci, naj bi mladenič žensko napadel po sporu, motiv za njegovo dejanje pa ostaja neznan. Policisti so razkrili tudi podatek, da so storilca zaradi nasilnih kaznivih dejanj obravnavali že pred tem. Da žrtev ni bilo več, je poskrbel priseben voznik avtomobila, ki je razjarjenega moškega, vihtečega mačeto, zbil z avtomobilom.

Razstrelil se je v baru

Arhiv Svet24
Prvi šok so Nemci doživeli prejšnji ponedeljek, ko je 17-letni Pakistanec s sekiro in nožem napadel potnike vlaga v Würzburgu.

Le nekaj ur kasneje se je zgodil nov napad, v katerem je bil udeležen begunec iz Sirije. V baru v mestu Ansbach v nemški zvezni deželi Bavarska, kjer je potekal glasbeni festival, se je razstrelil samomorilski napadalec. Pri tem je bilo po navedbah policije ranjenih 12 ljudi, med njimi so trije v kritičnem stanju. Sedemindvajsetletni Sirec je v Nemčijo prišel pred dvema letoma in nemške oblasti so mu lani zavrnile prošnjo za azil, a so mu zaradi nestabilnih razmer v njegovi domovini dovolile začasno ostati v Nemčiji. Po podatkih policije je moški že dvakrat skušal narediti samomor in je bil tudi že na psihiatričnem zdravljenju.

Pretresena kanclerka

Nemška kanclerka Angela Merkel je pretresena zaradi zadnjih napadov v državi, je včeraj povedala njena tiskovna predstavnica. Notranji minister Thomas de Maiziere pa je dejal, da preiskava o nedeljskem napadu v Ansbachu poteka, posvaril pa je pred tem, da bi vse migrante obravnavali kot varnostno grožnjo.