S prizorišča napada

Napadena cerkev na seznamu IS, Hollande napovedal vojno

M.K./STA
26. 7. 2016, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Francoski predsednik Francois Hollande je današnje zajetje talcev v cerkvi na severu države označil za teroristični napad. Po njegovih besedah sta se napadalca sklicevala na skrajno skupino Islamska država.

Francoski predsednik Francois Hollande je obiskal kraj dogodka, za jutri pa so v njegovem uradu napovedali srečanje s predstavniki verskih skupnosti.

Preiskavo napada, ki sta ga izvedla dva moška, vodi protiteroristični oddelek francoskega tožilstva.
"Celotna Francija in vsi katoliki so ranjeni," je na družbenem omrežju Twitter zapisal francoski premier Manuel Valls. Poudaril je, da se bodo združeni zoperstavili temu "barbarskemu dejanju". K poenotenju je pozval tudi francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault, na spletni strani piše francoski časnik Le Figaro.

Na seznamu tarč napadov IS

Cerkev v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray je bila navedena na seznamu, ki so ga ob aretaciji aprila lani našli pri 24-letnem Sidu Ahmedu Ghlamu. Sid je bil osumljen sodelovanja z Isisom , preiskovalci pa so menili, da načrtuje napade v Franciji. Cerkev je po pisanju The Sun ena od številnih katoliških cerkev, ki so se znašle poimensko navedene na seznamu te teroristične skupine.

Po besedah Hollanda, ki je dejanje označil za nizkotno, sta se napadalca sklicevala na IS. "Vojne proti terorizmu se moramo lotiti z vsemi sredstvi," je med obiskom kraja dogodka dejal francoski predsednik. V njegovem uradu so za sredo napovedali srečanje s predstavniki verskih skupnosti.

Vatikan obsodil napad

Vatikan je napad, do katerega je prišlo v cerkvi v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Rouena, označil za "barbarski umor", papež Frančišek pa se je Francozom pridružil v "žalosti in grozi".

Tudi rouenski nadškof Dominique Lebrun, ki se udeležuje svetovnega dneva mladih v Krakovu, je dejanje označil za "gnusno". "Nekoliko sem pretresen, vendar verjamem, da bodo ti mladi ustvarili civilizacijo ljubezni," je povedal. Dodal je še, da se bo vrnil v domovino, saj da mora biti ob "pretreseni skupnosti".

V napadu sta moška ubila 84-letnega duhovnika Jacquesa Hamela, ranjeni pa so bili tudi trije verniki, so zapisali na nadškofiji. Eden od talcev, ki sta mu storilca prav tako prerezala vrat, naj bi se še vedno boril za življenje, so sporočili s francoskega notranjega ministrstva. Napadalca je policija ubila.

Preiskavo, ki se je začela takoj po napadu, vodi protiteroristični oddelek francoskega tožilstva.

V Franciji so po terorističnem napadu v Nici, ko je moški s tovornjakom zapeljal v množico in pri tem ubil 84 ljudi, izredne razmere podaljšali do januarja 2017. Državo so v zadnjih 18 mesecih pretresli trije večji teroristični napadi, v katerih je skupno umrlo več kot 200 ljudi.