Rdeči križ

Zaradi poplav v Severni Koreji 70.000 brezdomcev

S.R.
14. 12. 2016, 19.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tisoči, ki so preživeli uničujoče poplave v Severni Koreji, nujno potrebujejo pomoč, da bi se prebili skozi zimo, opozarja Rdeči križ.

IFRC
Osebje Rdečega križa preverja poškodovano infrastrukturo.

Po najhujših poplavah v Severni Koreji v zadnjih 70 letih je 70.000 ljudi ostalo brez doma, pri Mednarodni federaciji Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) pa opozarjajo, da jim je ob nastopu zime nujno treba zagotoviti dodatno pomoč.

IFRC
Poplave so avgusta prizadele odročen predel na severovzhodu države na meji s Kitajsko in Rusijo. Po treh mesecih pa pri IFRC opozarjajo, da pomoč še vedno potrebuje znaten del prebivalstva.

»Storiti je treba še ogromno. Številni ljudje so izgubili čisto vse,« je po 10-dnevnem obisku najbolj opustošenih predelov izjavil Tadateru Konoé, predsednik IFRC. Poudaril je še, da žrtve poplav potrebujejo osnovno humanitarno pomoč, da bodo preživeli čez zimo, več pa da je treba prispevati tudi za ponovno vzpostavitev sistemov zdravstvene oskrbe in oskrbe z vodo ter za ozaveščanje o preprečevanju nalezljivih bolezni.

IFRC je že septembra izdal nujni poziv za pomoč, da bi organizaciji Rdečega križa v Severni Koreji zagotovil pomoč v višini 15 milijonov evrov, vendar so do tega trenutka prejeli zgolj 25 odstotkov tega zneska.

Združeni narodi so septembra poročali, da je glede na vladne podatke v poplavah umrlo 133 ljudi, 395 pa jih je bilo pogrešanih. Pri IFRC sicer pravijo, da so poplave tako ali drugače prizadele 600.000 ljudi. Na tem gorskem območju ni ustrezne infrastrukture, obsežno krčenje gozdnih površin za namene kmetijstva pa pomeni, da na tem območju ni bilo naravnih preprek, ki bi prebivalstvo obvarovalo pred poplavami.